РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Окончателно: Маските отпадат

Публикувано на:

Време е да направим крачка, към живота, който познавахме преди 13 март 2020 г., коментира министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова.

От 1 април България вече няма да бъде в извънредната епидемична обстановка. Това означава, че отпадат някои от въведените противоепидемични мерки в страната. Но COVID-19 не си е отишъл, отбеляза Сербезова.

Мерките, които отпадат

Отпада носенето на маски на закрити обществени места, ограниченията на броя лица, които могат да посещават даден обект на закрито, спазването на дистанция, ограничения при осъществаване на присъствено обучение във вишите учебни заведения. Отпада забраната за свиждания в болниците, изискването от работотдадетелите да осигурят възможност за дистанционна работа.

Мерките, които остават за срок от 3 месеца след отмяната на извънредната епидемична обстановка

Възможността на НЗОК да заплаща на изпълнителите на медицинска помощ, съответно и на дентална помощ, средства за работа при неблагоприятни условия. Продължаване действието на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена работоспособност и степен на увреждане, съответно на експертните решения на Комисията към ВМА за годност за военна служба и служба към доброволния резерв, при които срокът на инвалидност, съответно срокът на годност е изтекъл по време на извънредното положение или на извънредната епидемична обстановка.

Силно препоръчително остава носенето на маски в градския транспорт, в лечебни заведения, в помещения с лоша вентилация, където няма възможност за проветряване, при струпване на много хора на открито и закрито, при възрастните и тези с хронични заболявания.

Ще остане в сила и препоръката за използване на дезинфектанти там, където няма чиста вода и сапун, както и честото миене на ръце, което е въпрос на лична хигиена и няма нужда да се казва отново от медицинска гледна точка.

Запазват се COVID отделенията в болниците.


Вижте още