РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Проф. Минко Балкански предоставя четири къщи на бежанци от Украйна

Публикувано на:

Световноизвестният физик проф. Минко Балкански и Фондация „Миню Балкански" обявиха предоставят  за дългосрочно ползване, безвъзмездно четири напълно оборудвани и обзаведени къщи в с. Оряховица, област Стара Загора, за настаняване на бягащи от войната в Украйна хора.

Години наред определяхме икономическите и политически спадове и възходи с интересни времена. Две години наричахме времето болно. Преди месец обаче, времето стана страшно. Защото, какво по-страшно от войната? Самата дума дори отеква като взрив в съзнанието, а когато се отнемат животи и се заличава поминък и бъдеще, времената са отчайващи. Да, но в  дни като днешните, когато сме в ступор от случващото се и не забелязваме дори пролетните напомняния от природата - по-високото слънце, чуруликането, първите цветя,  жестът на Проф. Минко Балкански е не просто лъч. Той е вяра, споделят от Фондацията.

Ето какво сподели проф. Минко Балкански:

„Питате ме как съм. Как да бъда, когато ето там, в Европа има война? Тревожен съм и ще направя каквото мога. Аз мисля, че истинското щастие е когато даваш. И защото вярвам, че хората са родени, за да бъдат щастливи, то колкото повече даваш, толкова по-щастлив си."

През юли професор Минко Балкански ще навърши 95  години. Той продължава да работи ежедневно, да се среща с ученици, студенти, колеги и приятели на науката.

И тази година за двадесет и седмо лято стотици ученици ще запълнят вече нестигащите места по време на летните школи  в с. Оряховица.

А Професора – Минко, както обича да го наричат, е щастлив от това, защото не спира да дава.

Вижте още