РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Кирил Петков: България няма да дава военна помощ на Украйна

Публикувано на:

"Искам да благодаря на Лойд Остин за това, че в критичен за света момент показа истинска съюзническа подкрепа на България и правителството. Войната, която Путин започна, постави Европа под риск. Не трябва да забравяме, че никой не може да се защитава сам. Ние сме в НАТО. Ние сме НАТО", заяви министър-председателят Кирил Петков след срещата си със секретаря по отбраната на САЩ Лойд Остин.

Петков разкри, че САЩ ще изпратят една рота "Страйкър" като част от Бойна мултинационална група на НАТО в България, която ще бъде под българско командване.

Премиерът подчерта, че темата за военна помощ към Украйна от България е фалшива новина и не е дискутирана със секретаря на отбраната. Той уточни, че евентуална такава помощ ще стане само с решение на парламента, а не на правителството.

Другата обсъждана тема между Петков и министъра на отбраната на САЩ е била военната мобилност - идеята да се свърже Констанца, Александруполис с Черноморе - с път, влакова линия, мост над Дунав. Двете правителства ще работят в тази посока, защото логистиката също е ключова за работещата отбрана. Обща задача е и борбата с корупцията и несигурността, открои още българският министър-председател.

Лойд Остин от своя страна благодари от името на САЩ за оказаната хуманитарна помощ на Украйна и украинските бежанци. По думите му подобряването на оперативната съвместимост на България с НАТО е от изключително значение, на фона на най-голямата заплаха на Европа от десетилетия насам. 

Той също потвърди, че темата за военна помощ от страна на София към Киев не е била повдигана в разговора им с Петков.

Вижте още