РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Красимир Терзиев: „Обичам Стара Загора и Тракийския университет, ще се радвам да помогна!“

Публикувано на:

Красимир Терзиев е част от новото Настоятелство на Тракийски университет и е един от успелите млади българи, които са избрали да живеят в родината. В момента е ръководител „Международни продажби" във VIVACOM, а името му е известно с редица телекомуникационни проекти, като Интегриран градски транспорт в гр. Стара Загора, Wi-Fi Internet зони, Системи за видеонаблюдение с интелигентни функции, както и проекти за смарт технологии в училищата. Основната му дейност е да развива сателитните услуги през наземната станция Плана, която се намира в близост до столицата. Част от реализираните международни проекти е предоставяне на сателитен интернет на българските учени в Антрактида, на остров Ливингстън, предоставяне на телевизионни канали през сателитни платформи във всички континенти по света, както и Интернет за различни плавателни средства в морската индустрия, предоставяне на телевизионни канали до три континента – Европа, Азия и Африка. В момента успешно води преговори с едни от най-реномираните компании в сателитната индустрия, като Space X, Eutelsat, Intelsat, SES Astra и други.

Красимир Терзиев живее със семейството си в София, но е родом от Стара Загора, а професионалната му кариера може достойно да издържи филмов сценарий с щастлив край, тъй като започва като продавач-консултант в  малък магазин на "Office 1 Superstore"  в родния град. Успява да се изкачи по стълбите на компания „Globul", като преминава през всички нива и стига до търговски представител на корпоративни клиенти в София и едновременно с това учи и надгражда в България и в Германия, като придобива различни допълнителни квалификации в сферата, в която работи. Успява да се наложи като сериозен експерт в телекомуникационния бизнес и получава по-добра оферта за работа в компанията VIVACOM. 

Повлечен от сантимента по родния град и бъдещето на младото поколение, той решава да се включи в университета, както с експертизата, така и със сърцето си. 

„Подхождам сантиментално към Тракийски университет и Стара Загора, защото съм свързан емоционално с тях. Освен че съм от града на липите, съм бил и възпитаник на висшето учебно заведение и ще се радвам да допринеса за изграждането на млади специалисти, които да имат възможност за реализация в сферата на телекомуникациите. Минавайки през толкова различни проекти, инициативи и IT-решения, смея да кажа, че доста от уменията, които съм придобил, можем да приложим лесно и в Тракийския университет. Можем да подобрим цялостната дигитална среда на учебното заведение, да има повече дигитални възможности за настоящите студенти, както и за кандидат-студентите, започвайки дори с акредитация на дистанционното обучение, което е възможност за един удобен модул, където студентът да влезе в профила си и да има достъп до същия ресурс от учебен материал. Това със сигурност е голямо предимство и ние трябва да го въведем с висок приоритет. Имаме идея за нови специалности, като Информационни технологии, Телекомуникации и мрежи, Софтуерен инженеринг, да бъдат в тясна връзка с бизнеса, така че студентите, излизайки от университета, да имат възможността директно да започнат работа в най-престижните компании. Ще се опитаме да изградим мрежа от партньори, както от бизнеса, така и от университети, които са в цял свят и имат подобен профил, за да можем да разменим полезни практики и знания, след което студентите да могат  по време на следването да минат през различни стажантски програми и да получат знания, които да отговарят изцяло на бизнес средата. Планираме да въведем специалности изцяло на английски език в бакалавърски и в магистърски дисциплини. В допълнение ще имаме присъствие и на гост-лектори от водещи компании от България и чужбина, които да придадат знанията си и успешните практики. По този начин ще успеем и да привлечем повече студенти, както и завършилите ще бъдат с по-висок образователен ценз, респективно ще получат и по-добра реализация на пазара на труда", коментира Терзиев.

Той допълни, че има идея да се създаде нов образователен център, който да включва набор от всички иновативни технологии на едно място. Там ще се провежда обучение изцяло на английски език, като в него ще вземат участие най-даровитите студенти от специалностите по Телекомуникации. Отново ще има гост-лектори от бизнеса, както и евентуален стаж в престижни компании в чужбина.

"Надявам се да получим подкрепата от всички институции, както и от местната власт, за да можем заедно да превърнем Стара Загора в един регионален център за иновации и телекомуникации. Сигурен съм, че вярвайки в тази кауза, ректорът на Тракийски университет доц. Ярков и екипът на университета, ще постигнем тази предизвикателна цел, допълни Красимир Терзиев".

Вижте още