РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Приемат се заявления от бежанци, които искат да запишат децата си в детска градина или в училище

Публикувано на:

Регионално управление на образованието – Стара Загора приема заявления от бежанци от Украйна, които искат да запишат децата си в детска градина или в училище. В зависимост от възрастта, завършения до момента клас, местонахождението и желанието на родителите децата и учениците бежанци се насочват към конкретна образователна институция. Целта е тази подготвителна работа да бъде свършена колкото може по-бързо, за да може бежанците да се включат в учебните занятия веднага, след като получат официален правен статут в България.

Децата на родители с двойно гражданство могат да бъдат приети в детска градина или училище без да се преминава през процедурите за бежанците, които имат само украински паспорт.

От РУО публикуваха образец на заявление, което родителите от Украйна трябва да попълнят и подадат. В него те трябва да посочат майчиния език на детето, дали владее в някаква степен български или други европейски езици, къде и кой клас е завършил в своята страна. Консултации могат да се получат на Горещия телефон на Министерството на образованието и науката 0800 16 111 и в РУО– Стара Загора към експертите: Дарина Бонева, старши експерт по приобщаващо образование – 0879 833258 и Митко Пеев, старши експерт за обучение в начален етап – 0878 491383.

снимка: Нова

Вижте още