РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

За трета поредна година Община Стара Загора отчита ниски нива на замърсяване

Публикувано на:

В Стара Загора са постигнати значителни резултати по намаляване на емисиите от фини прахови частици. За трета поредна година автоматичната измервателна станция „Зеленият клин“ отчита нива на замърсителя ФПЧ10, които са значително по-ниски от нормите, както като средногодишна концентрация, така и като брой превишения на средноденонощната норма. Това е резултат от мерките, заложени в Програмата за намаляване на вредните емисии в атмосферния въздух (ФПЧ10) и достигане установените норми на територията на града. Резултатите бяха представени по време на заседание на Програмния съвет за оценка и управление качеството на атмосферния въздух към Община Стара Загора.

Съгласно националното и европейско законодателство тези резултати са достатъчно основание да се приеме, че въздухът в Стара Загора е чист. Независимо от постигнатите резултати през последните три години, за запазване и поддържане на постигнатото, Община Стара Загора предвижда разработване на нова програма през тази година и прилагане на нови мерки с акцент постигане на нормите и по отношение на показателя фини прахови частици с размер 2,5 микрона (ФПЧ2,5).

По част от предвидените мерки вече се работи.

  • Разработен е и се изпълнява в Пилотна фаза проект по програма LIFE на ЕС „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“ за подмяна на отоплителните уреди на домакинствата с по-екологични такива.

  • Сключен е договор за реализация на проект „Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в град Стара Загора“ по ОПОС. По проекта ще бъдат доставени нови 33 електрически автобуса и 18 двойни зарядни станции. Проектът е в начална фаза на изпълнение.

„Актуализираната програма за намаляване на вредните емисии в атмосферния въздух (ФПЧ10) и достигане установените норми на територията на град Стара Загора“ ще бъде внесена за разглеждане от Общинския съвет.

Вижте още