РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Кирил Петков поиска оставката на Стефан Янев

Публикувано на:

Свиквам извънреден Министерски съвет по три точки. Първата е успешното извозване на 140 българи, чакаме свободен коридор от Киев. Обсъждаме ядрената заплаха, която Путин отправи вчера. Третото е оставката на военния министър Стефан Янев, заяви Кирил Петков.

"Никой министър няма право на собствена външна политика, особено във Facebook. Никой министър не може да каже, че неговото оставане е функция на стабилността на правителството. Това правителство няма да гони стабилност, а правилни действия и принципни позиции. Мой министър не може да ползва думичката "операция", вместо думичката "война". Операция не може да се нарече, когато хиляди военнослужещи от едната и друга страна вече са убити. Войници, които са на възраст по-малка от възрастта на моя дъщеря", подчерта той.

"И тази нощ се обстрелваше българско мнозинство в Украйна. И тази нощ българи се криеха в Киев в мазетата, защото ги беше страх, че техните домове ще бъдат взривени", каза министър-председателят.

"Българският интерес не е да сведем глава, защото "преклонена глава сабя не сече". Когато видим нещо, което е толкова очевадно, ние не можем да кажем, че българският интерес е да мълчим. Българският интерес е като ползваме гласа на България - българското правителство да осъжда политики и действия дори на великите сили", посочи той.

Номинацията за нов военен министър се очаква следобед, когато ще се проведе извънредно заседание на МС.

Вижте още