РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Представиха инвестиционно намерение за изграждане на иновативна технология за преработка на общинските битови отпадъци

Публикувано на:

В Община Стара Загора се проведе обществена дискусия относно инвестиционно предложение за  бъдещото развитие на инфраструктурата и въвеждане на нови технологии за преработка и крайно обезвреждане чрез енергийно оползотворяване на общинските битови отпадъци.

„Депото, което беше изградено в Ракитница, е на предела на своя капацитет. Има възможност за експлоатация в рамките на максимум три години. За нас е важно да имаме алтернатива. Алтернатива, но не на всяка цена. По-важно е от екологична гледна точка всичко да е както трябва и да бъде по начин, полезен за Стара Загора", каза в началото на срещата зам.-кметът Йордан Николов.

На общественото обсъждане Николай Тодоров, представител на фирмата, представила инвестиционното намерение, разясни на присъстващите какво включва проектът.

„Инвестиционно намерение включва изграждането на комплекс за сепариране на твърди битови отпадъци, неподлежащи на последващо рециклиране, за да не се изхвърлят на депото. Европа налага до 2035 година да бъдат намалени до максимум 10 на сто депонираните отпадъци. Нашата технология ги третира в безкислородна среда и чрез перолизна диструкция извлича всички енергийни стойности от отпадъците, превръщайки ги в енергийни суровини като газ, перолизно масло и пирокарбон, която се превръща в електрическа енергия", обясни Тодоров. Той допълни, че годишната производителност на инсталацията е 55 000т/г. 

Дискусията предизвика дебат, който ще продължи на 1 март (вторник) от 17.30 часа в зала „П. Р. Славейков" в сградата на Община Стара Загора, бул. „Цар Симеон Велики" 107, с представяне на мултимедийна презентация, онагледяваща процеса на извършване на енергийното оползотворяване на отпадъците. Община Стара Загора отправя покана към всички заинтересовани страни за участие в Общественото обсъждане.

Вижте още