РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Румен Радев: Към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България

Публикувано на:

Към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България по данни на всичките ни служби. Но има редица рискове - като цяло ситуацията за сигурност в Европа и в глобален мащаб е тотално променена. Това заяви президентът Румен Радев след срещата на държавните институции, която бе спешно свикана във връзка с военните действия в Украйна.

"Това е абсолютно недопустимо - във 21 век в Европа да летят стратегически бомбандировачи, ракети, въздушни и морски десанти с удари по суверенна държава. Категорично е недопустимо", категоричен бе Радев.

Правителството продължава да прави разчети за рисковете, касаещи морските и въздушни пътища, енергийните трасета и цялата система на доставки.

"Ще се търсят всички възможни варианти, за да няма прекъсване в енергийните доставки на газ, особено важно - на петрол, храни и всички стоки от първа необходимост", каза още държавният глава. "В ход са и дейности, които да защитят България по отношение на киберсигурността. Изключително важно - България няма да допусне и ще работи активно за своята защита в рамките на НАТО и изобщо в системата за национална и колективна сигурност", увери президентът.

Румен Радев информира още, че рязко е скочил броят на хората, които търсят евакуация в България. 

Мощни експлозии бяха чути тази сутрин в украинската столица Киев, южния град Одеса и източните градове Мариупол и Краматорск, след като президентът на Русия Владимир Путин обяви военна операция срещу страната в защита на проруските сепаратисти от Донецк и Луганск.

Вижте още