РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Андрей Новаков: Когато пазарът е готов да предостави алтернативна технология, тогава да мислим за заместване на въглищните централи

Публикувано на:

„Разтревожен съм за Стара Загора и за региона. Няма как да се извърши преход без План за възстановяване и устойчивост и без финансиране от европейските фондове. България е единствената в Европейския съюз, която няма одобрен план. Нещо повече, внасянето му в Европейската комисия е отсрочено с един месец.“ Това заяви в Стара Загора българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков. Той подчерта, че за страната ни никога не е имало толкова много европейски средства, но не можем да се възползваме от тях. Друг голям проблем според него е, че в проектите, предвидени за финансиране чрез фондовете, са заложени значително по-ниски цени на материали и горива спрямо актуалните нива днес. За да бъде възможно изпълнението на тези проекти, задължително държавата трябва да иска актуализация на финансовите параметри за всеки един от тях.

„Съществува и Програма за свързаност на Европа, която финансира проекти за жп и пътни връзки. България обаче не полага усилия да се възползва от средствата“, каза евродепутатът.

Той настоява за отговори, от които да стане ясно кой пише Плана за възстановяване и устойчивост и какво бъдеще е предвидено в него за комплекса „Марица изток“, защото Старозагорски регион и минно-енергийният комплекс е въпрос, който стои отворен в Брюксел. „Искам да се обърне особено внимание на технология за улавяне на въглеродния диоксид още на комините на ТЕЦ-овете, защото изискването на Европейската комисия е за намаляване на въглеродния отпечатък, а не за спиране на използването на определен енергиен ресурс. Когато пазарът е готов да предостави алтернативна технология, тогава трябва да мислим за заместване на въглищните централи и това трябва да се случи с финансиране чрез европейски средства“, заяви Новаков.

За плановете на управляващите за изграждане на завод за батерии в Източномаришкия басейн е научил от медиите и няма информация дали такива съоръжения са актуални в Европа, в контекста на екологичната тематика. Ясно е обаче, че огромният капацитет от 6000 мегавата към момента не съществува на Стария континет. Новаков определи идеята като авантюра, при която има много неизвестни. „Дебатът по тези въпроси трябва да се води на местно ниво и ресорните министри да дадат конкретна информация на хората. Това е още един пример, че липсва обща държавна позиция по важни теми“, категоричен е той.

Андрей Новаков съобщи, че на фона на всички кризи, в Брюксел все повече се коментира дали сега е времето да бъде приложена Зелената сделка. „Към момента Европейската комисия изглежда непреклонна. Но така беше и по отношение на темата дали природният газ и атомната енергия са екологични, отначало те не се приемаха за такива, после мненията се промениха. Надявам се, че и сега позицията може да бъде променена. Ще поставя този въпрос пред ресорния еврокомисар“, каза евродепутатът.

Андрей Новаков призова управляващите за адекватни реакции по важните за обществото теми и за обща политическа позиция, която да защитава интереса на хората, защото липсата ѝ създава сериозен стрес.

Вижте още