РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Старозагорски ученици с признание от канадски конкурс

Публикувано на:

Crux Mathematicorum  излиза от 1975 година и един от  най-уважаваните източници на уникални и предизвикателни математически задачи. Във всеки брой на Crux Mathematicorum се публикуват оригинални математически задачи и срок за читателите на списанието, в който те могат да изпращат решения.

Признание за читателите, изпратили решение, е да попаднат в списъка на решилите задачите, който се публикува на електронната страница cms.math.ca

Такова признание получиха и учениците от 9, 10 и 11 клас от старозагорската Академия по математика към Центъра за подкрепа за личностно развитие в Стара Загора.

В Solvers and proposers appearing, публикуван в началото на 2022 г. на електронната страница на списанието  на Math Academy for Students, Stara Zagora, Bulgaria,  са признати за вярно решени задачите на авторите Nguyen Viet Hung, Alpaslan Ceran и George Apostolopoulos.

Сред решилите тези задачи са и математици от Австрия, Англия, Босна и Херцеговина, Виетнам, Германия, Гърция, Индия, Испания, Канада, Кипър, Китай, Ливан, Македония, Мароко, Румъния, Русия, САЩ, Сърбия, Франция.

Участниците от Академията по математика са представили още  решения на задачи от следващите броеве на Crux Mathematicorum от края на 2021 г. и началото на 2022 г. -  на Mihaela Berindeanu и Nguyen Viet Hung.

Заниманията на Академията по математика се провеждат в сградата на Центъра за подкрепа за личностното развитие, гр. Стара Загора, ул. „Захарий Княжески" № 71, етаж 3, електронен адрес [email protected]  Всеки ученик от община Стара Загора, който желае да се включи в работата на Академията може да подава заявление за участие на посочения електронен адрес. 

Вижте още