РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Премахват зеления сертификат на 20 март

Публикувано на:

На 20 март зеленият сертификат ще бъде премахнат. Това обяви премиерът Кирил Петков. Ваксинацията остава във фокуса на правителството. 

"Както се вижда и на картата с регионите - червеният цвят отстъпва на жълтия. Цялата страна влиза в етап две и етап три. Очакваме със скоростта, с която се движи, да стигне и до етап 1, което означава, че България ще мине в зелена зона. Без масово затваряне на училища и бизнеси се справихме с вълната от Омикрона", обяви премиерът.

Той прогнозира, че към 20 март ще е възможно да се прекратят всички ограничения в страната, произлизащи от зеления сертификат и да остане действащ единствено относно европейския регламент за пътуване.

Главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че след две години ограничения, проблеми и трудности идва моментът, в който можем да кажем, че нещата вървят добре. Спадането на заболеваемостта бележи ръст в последните 3 седмици. Спадът е 24,8% за последната седмица. Тази седмица се очаква заетостта в болниците да падне под 5000. На базата на този анализ се предприема методиката, ползвана и в някои други страни в ЕС, на тристъпково облекчаване.

"Първата стъпка, която ще влезе в сила от 24 февуари, дава възможност на всеки собственик на обект с обществено предназначение, да допуска посетителите без зелен сертификат, той остава за служителите. Допуска се посещението на до 12 деца при присъствени езикови обучения, центрове за развитие на личността - това са организации, които дълго време бяхме ограничавани", посочи Кунчев.

От 5 март влиза втората стъпка - изцяло отпадане на зеления сертификат в обекти, всеки ще може да ги посещава. Изискването остава за персонала. Провеждането на присъствени езикови и обучителни занимания стават при изискване за физическа дистанция и редовно проветряване без каквито и друго да е ограничения. Допуска се смесване и на паралелки.  Провеждането на граничния здравен контрол също ще се променя - всеки ще може да влиза в страната, със зелен сертификат, какъвто и да е той, безпрепятствано.

На 20 март се очаква посещенията на дейности и услуги да може да се извършва без ограничения. Присъственото обучение в университетите също няма да изисква зелен сертификат.

Вижте още