РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

От понеделник всички ученици се връщат в класните стаи

Публикувано на:

От 14 февруари всички ученици от Старозагорска област се връщат в училище и започват да учат присъствено. Това решиха членовете на Областния медицински съвет на днешното си заседание, което се проведе онлайн. Предложението на РЗИ беше за ротационно обучение на учениците от 5 до 12 клас в най-големите общини – Стара Загора и Казанлък, но то не бе подкрепено от участниците в Съвета.

Татяна Димитрова, началник на РУО, съобщи, че данните показват нисък брой ученици с положителни тестове. Към 10 февруари са констатирани 90 ученици с такива. Общият брой на учениците в областта е 33 020. Димитрова напомни, че при евентуално повишаване на заболеваемостта в някое училище, директорите имат право да поискат с доклад до министъра на образованието временно прекратяване на присъствените занимания.

Леглата за ковид болни в здравните заведения са заети на 83% за леки и средно тежки случаи, и на 48.6% в интензивните сектори. В Детската клиника в Стара Загора от 17 легла са заети 14, в Инфекциозна клиника се лекуват 2 деца, които са в стабилно състояние, съобщи проф. Йовчо Йовчев, директор на УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“. Той допълни, че общият брой на леглата за деца с коронавирус в болницата в момента е 27, но при нужда могат да бъдат разкрити още. 

В заболяемостта от ковид се наблюдава така нареченото „плато“ и очакванията на експертите са то да се задържи още около 5-7 дни, след което броят на заболелите да започне да спада.

На базата на изнесените от РЗИ, от директорите на болнични заведения и от РУО данни, участниците в днешното заседание взеха решение учениците от Старозагорска област да започнат да учат присъствено.

На заседанието бе решено също да отпадне ограничението за работно време на заведенията до 22:00 ч. Те обаче ще работят с 50% от капацитета си и при спазване на задължителните мерки.

На базата на взетите днес решения се очаква министърът на образованието да издаде заповед, с която учениците от Старозагорска област да започнат да учат присъствено от 14 февруари.

Вижте още