РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Сигнал за просещо дете в Стара Загора е постъпил на Националната телефонна линия за деца

Публикувано на:

През 2021 година на Националната телефонна линия за деца 116 111, са подадени 51 сигнала за просещи деца. От началото на 2022 г. на детския телефон са постъпили 4 сигнала за деца, които просят, като 3 от тях са за София и един за Стара Загора.

„Като председател на Държавната агенция за закрила на детето и като майка, и като гражданин, за мен е немислимо да продължава използването на деца за просия. Затова всички трябва да се противопоставяме на това явление, а не да го стимулираме като подаваме пари на просещо дете от съжаление към него. Изключително съм обнадеждена, че хората започват да изпитват все повече нетърпимост и често задават въпроси към децата кой се грижи за тях, къде са родителите им, кой ги е довел, ходят ли на училище. Това показват и обажданията на Националната телефонна линия за деца 116 111, на която сигнали подават и обезпокоени хора на високи политически позиции, което е ясен знак, че телефона ни има все по-голямо доверие сред гражданите, независимо каква роля имат в обществото. Не е трудно – с един сигнал всеки може да спаси дете в беда“, коментира председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова по повод увеличаващите се подадени сигнали за просещи деца.

За Държавната агенция за закрила на детето един от основните приоритети остава борбата за предотвратяване експлоатацията на деца с цел просия.

снимка: news.bg

Вижте още