РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Една примадона на 70: Юбилейна гала вечер на Стефка Минева

Публикувано на:

30 ноември е датата, на която в рамките на 50-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство Стара Загора, своя юбилей ще отбележи оперната примадона Стефка Минева.

От 17.00 часа във фоайето на Операта нейните почитатели ще могат да се срещнат отблизо с прочутото мецосопрано, да се докоснат до вълнуващи мигове и преживявания от нейния звезден път към славата и да получат автограф от своята любимка. Водеша на срещата е Елена Драгостинова. Ще бъдат прожектирани и уникални кадри с изпълнения на оперната дива любезно предоставени от Българската национална телевизия. Събитието се реализира със съдействието на Държавен архив-Стара Загора. От 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера ще се състои празничната  оперна гала, посветена на Стефка Минева.

В концерта участват нейните любими партньори от оперната сцена Мария Белчева, Татяна Шиварова, Калуди Калудов, Нико Исаков, Александър Крунев, както и младите талантливи последователи на високото изкуство Беса Лугичи и Веселин Михайлов. Специален гост на концерта е сръбското мецосопрано Саня Анастасия. Диригент Владимир Бошнаков. Сценарият за концерта е на Миглена Стойчева, водеща Силвия Лулчева. В програмата ще прозвучат увертюри, арии, дуети от опери на Джузепе Верди, Умберто Джордано, Жорж Бизе, Шарл Гуно, Руджеро Леонкавало, Джакомо Пучини и др. Стефка Минева е родена в Стара Загора. Съдбата от ранно детство я свързва със Старозагорската опера.

Родена в семейството на едни от първите тенори на операта в Стара Загора – големия певец Миньо Минев и сопраното Йовка Бунарджиева - Минева, Стефка Минева от ранна възраст  свързва живота си с изкуството. Започва да учи балет, а в гимназията се разкриват гласовите й възможности, подплатени с артистичност, чувствителност и голяма музикалност. От 1968 до 1972 г. учи във Вокалния факултет на Музикалната академия в София в класа на проф. Сима Иванова, а по-късно при проф. Илия Йосифов. На изпита в Консерваторията се явява с първата ария на Азучена от „Трубадур” и абсолютно в оригинал арията на Розина от „Севилският бръснар”.

След завършване на консерваторията, през 1972 г. е назначена за артист-солист в Старозагорската опера, където в продължение на шест години носи основния мецосопранов репертоар. Дебютът й на старозагорска сцена е на 2 окт. 1972 г. в ролята на Берта от „Севилския бръснар” от Джоакино  Росини. На сцената е  с баща си Миньо Минев като граф Алмавива. Следват ролите на Олга в „Евгений Онегин” (отново си партнира с Миньо Минев), Сузуки от „Мадам Бътерфлай”, Трета дама във „Вълшебната флейта” и Амнерис от „Аида”. Незабравими за оперната публика остават изградените образи на Кармен от едноименната опера, на Азучена  от операта „Трубадур”, на принцеса Еболи от „Дон Карлос”, „Фаворитката” на Доницети и др. През 1974 г. Стефка Минева специализира артистично и сценично майсторство в Оперната студия на Болшой театър в Москва при световно известния оперен режисьор Борис Покровски. Същата година печели почетната грамота на Международния конкурс „П. И. Чайковски” в Москва. Две години по-късно през 1976 г. печели лауреатско звание на Шестия международен конкурс за млади оперни певци в София. От тук започва блестящата й оперна кариера. Конкурсът в София е единственият в света, предоставящ на финалистите си участие в спектакъл. Старозагорската прима изпълнява ролята на Кармен в едноименната опера на Бизе. Получава покана да пее на сцената на Националната опера, но под влияние на баща си остава в Стара Загора.

През 1977 г. на конкурс в Остенде, Белгия е удостоена с трета награда на журито и наградата на публиката. Със Заповед на Министъра на културата от 1 септ. 1978 г. Стефка Минева е привлечена за солистка в Националния оперен театър. Тук тя носи основния репертоар за мецосопран и започва изграждането на голямата си международна кариера. На международния конкурс, на който се явява в Рио де Жанейро през 1981 г., печели първа награда. През 1982 г. Стефка Минева гастролира в Париж като Фенена в операта „Набуко” и малко по-късно в суперпродукция в Цюрих с партньори Ренато Брузон, Мара Дзампиери, Боналдо Джайоти. Стефка Минева гостува в най-големите оперни театри по света, в които й партнират едни от най-прочутите певци на нашето време. В нейния репертоар са застъпени над 40 оперни заглавия.

Особено силно е присъствието на Стефка Минева в оперите на руската класика. През последните години Стефка Минева е вокален консултант на артист-хористи от Старозагорската опера. 

Вижте още