РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Международен конкурс ще събира идеи за архитектурно решение на център за култура и бизнес в Чирпан

Публикувано на:
Община Чирпан обяви международен конкурс за привличане на идеи за изграждането на център на култура, туризъм, развлечения и бизнес. Концепциите трябва да защитят една от посочените две възможности: премахване на съществуващата рушаща се сграда и изграждане на нов културен и бизнес център или укрепване, довършване на сградата, преустройство и адаптиране за съвременните потребности на града.
„Двата варианта са част от становището на екипа, приключил техническото обследване на недостроената от миналия век сграда за културен дом в центъра на Чирпан. Общината възложи на екипа да дефинира конструктивната годност. Конкурсът е предназначен за архитекти до 30-годишна възраст и за студенти. Това решихме по повод европейската 2022 година на младежта. Именно младите са двигател на промени и перспектива“, каза кметът Ивайло Крачолов. Проектът може да бъде изготвен както от самостоятелни участници, така и от групи по четирима души. Крайният срок за представяне на идейните архитектурни разработки е 30 април.
Жури, включващо представители на Съюза на архитектите в България, Камарата на архитектите, кмета на община Чирпан, представители на общинската администрация и изявени дейци на културата на Чирпан, ще определят най-добрите идейни концепции.
Обявяването на резултатите от конкурса ще се извърши на официално събитие, което ще презентира участвалите проекти пред обществеността до 20 май. Проектът, класиран на първо място ще получи награда от 3000 лв., на второ – 2 000лв., на трето - 1 000лв., а за оценените топ десет проекта се подготвят грамоти.
Конкурсното задание включва задължително функционално съдържание на бъдещия център, основните технически, функционални и планово-композиционни изисквания към обекта, изисквания към представянето на проектното решение и основни параметри.
Най-доброто идейно решение трябва да определи очертанията на бъдещите обекти за застрояване или на съществуващата сграда, ако се запазва, така че да отговори на зададените с действащия подробен устройствен план и/или на нормативно допустимите разстояния, височини и устройствени показатели. То трябва да се съобрази с параметрите за опазването на недвижимите културни ценности и средата им, както и за интегриране на новото застрояване към тях. Плътността на застрояване е до 60%, коефициентът на интензивност - до 2,0 и процентът на озеленяване - до 50%, според действащия общ устройствен план.
Подаването на конкурсните проекти ще се извършва онлайн, на ел.адрес: [email protected].
Вижте още