РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Съдът не измени мярката на 18-годишния, причинил катастрофата на кръговото

Публикувано на:

Окръжен съд – Стара Загора остави без уважение искането за промяна на мярката за неотклонение „Домашен арест“ на 18-годишния младеж, който на 1 октомври миналата година блъсна три жени в Стара Загора. Мярката се осъществява чрез поставено устройство за електронно наблюдение.

Разследването по делото е възложено на Окръжен следствен отдел към Окръжна прокуратура – Стара Загора. В края на 2021 година, младежът е привлечен като обвиняем за извършено от него престъпление по чл.342, ал.3, б. „б” във връзка с чл.342, ал.1 от НК, за което законът предвижда наказание от три до дванадесет години лишаване от свобода.

Новото обвинение, което му е повдигнато, е за това, че на 01.10.2021 г. в гр. Стара Загора, по ул. „Христина Морфова“, при управление на лек автомобил, марка БМВ, е нарушил правилата за движение, като не е контролирал непрекъснато пътното превозно средство, и умишлено е причинил телесни повреди на повече от едно лице, а именно – на 23-годишна жена жена - многостепенна тежка телесна повреда, изразяваща се в загуба на ляв крак, на друга 23-годишна - средна телесна повреда, изразяваща се във фрактура на левия крак, причинила трайно затруднение в движението. При пътнотранспортното произшествие е пострадала и 27-годишна жена, която е с причинена лека телесна повреда.

Съдебният състав счита, че по досъдебното производство са извършени множество процесуално-следствени действия, които подкрепят първоначалния извод, че от събраните по делото данни може да се направи обоснованото предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, в което е обвинен. Според съда, в случая не са налице обстоятелства за изменение на мярката му за неотклонение от „домашен арест” в по-лека такава. С оглед високата степен на обществена опасност на деянието, тежкия резултат и обществената опасност на обвиняемия като водач на моторно превозно средство, съдът счете, че мярката за неотклонение „домашен арест” и понастоящем съответства на целите на закона.

Определението на съда е обжалвано и предстои делото да се гледа пред Пловдивския апелативен съд на 25 януари.

Вижте още