РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Бабинден донесе 5 бебета на акушерите от Болница „Тракия“

Публикувано на:

Общо 5 бебета се родиха само от полунощ до обяд на 21 януари, Бабинден, в АГ отделението на Болница „Тракия“ в Стара Загора. Две от ражданията са били по нормален път, а три – секцио.

Щастливата завеждаща родилно отделение д-р Калина Пиперкова не скри радостта си от добрия берекет. Тя и екипът й вярват, че това е знак, че животът побеждава трудните дни и ни предстоят добри дни, изпълнени със здраве и положителни емоции.

Въпреки пандемичната обстановка, на Бабинден акушер-гинеколозите от „Тракия“ не пропуснаха да спазят традицията, извършвайки ритуала „Измиване на ръцете на акушера“. Вода поля най-прясната родилка от днешния Бабинден, чието първо детенце се появи на бял свят още в 1,30 часа през нощта.

Тя поля ръцете на д-р Пиперкова, а сапунът леко се изплъзна от дланите й с пожелание така да се раждат децата.

Само от началото на 2022 година до Бабинден в АГ отделението на Болница „Тракия“ са се родили 20 бебета. За цялата 2021 година тук са проплакали 419 новородени. Въпреки че днес се родиха 5 бебета за един ден, като цяло раждаемостта на годишна база намалява и причините са най-вече демографски, посочи д-р Пиперкова

Акушер-гинеколозите продължават да работят денонощно, въпреки рисковата среда, заради коронавирусната пандемия.

„Повечето от родилките са неваксинирани, въпреки че всички световни организации обясниха, че и бременните могат да се ваксинират. В отделението имаме създадена организация за карантиниране, ако някоя от родилките се окаже положителна. Имахме вече няколко случая на раждане от заболели с коронавирус родилки. Ражданията минаха безпроблемно“, разказа д-р Пиперкова.

Днес екипът от акушер-гинеколози и акушерки получи поздравителни адреси от Областния управител Наско Василев, от кмета на Стара Загора Живко Тодоров, от различни здравни институции и благодарни пациенти.

Вижте още