РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Премиера на мюзикъла за деца „Робинзон Крузо” на 22 януари

Публикувано на:

На 22 януари /събота/ от 19:00 часа на сцената на  Държавна опера-Стара Загора ще се състои премиерата на мюзикъла за деца „Робинзон Крузо“ по операта за деца от Александър Йосифов. Диригент Виктор Крумов. Режисьор и музикална редакция Красимир Къшев. Сценография и костюми  Теодора Джамбазова. Мултимедия Борис Чуканов. Участват солисти, оркестър, хор и балет на Държавна опера – Стара Загора, ученици от Националното училище за за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“. Премиерата се посвещава на 80 годишнината на Александър Йосифов.

Повече за спектакъла разказва Красимир Къшев:

„Мюзикълът „Робинзон Крузо“ е поредният амбициозен съвместен проект между НУМСИ“Христина Морфова“и Държавна опера-Стара Загора - след постановките „Лелята на Чарли“, „Класният се жени“, „Макс и Мориц“. И щом е четвърти поред, говорим за трайност и традиция. Амбициозен е, защото е проектът с най-масово участие на деца от Музикалното училище на сцената на Операта. Амбициозен е и защото се наложи да се пише едва ли не цяло ново произведение. Оригиналното заглавие на Маестро Александър Йосифов е детска опера, която трае над два часа. Дирижирал съм я през 1985 г. и тя втори път не е поставяна.

В днешното време  децата-зрители не мога да издържат два часа, че и отгоре действието на сцената. Живеем в много по-забързано време. Преди години явно е било възможно, но сега не е. Предложението на директора на Операта Огнян Драганов към мен да поставя заглавието бе по повод годишнина на Маестро Александър Йосифов, която заради КОВИД пандемията пропуснахме. Спрях се на две заглавия от Маестрото – „Тошко Африкански“ и „Робинзон Крузо“, които разгледах внимателно. От първата четворка негови детски произведения, това са най-добрите. Спрях се на „Робинзон Крузо“ по обясними причини – познавам заглавието достатъчно добре. Предложението на Огнян Драганов бе и изненадващоза мен  – аз да бъда режисьор, а не диригент. А моето предложение към него бе да направим мюзикъл по операта.

За тази цел три месеца работих върху заглавието – как да го прекроя, как да превърна всички  речитативи в диалог и как да стане мюзикъл – говорим за текст с песни. Успях и да „свия“ музиката до 35 минути от над час чиста музика. След което прекроих текста и ....се роди почти ново заглавие, което хем е същото – приключенията на „Робинзон Крузо“, но е по-късо, по-динамично и смятам – по-интересно. Направих оркестрация за малък оркестър, запазвайки авторството на Маестро Александър Йосифов – нищо не е променяно от гледна точка на музикален тематизъм, от гледна точка на сюжет, на герои.

Сюжетът на мюзикъла „Робинзон Крузо“, както и на детската опера не следва съвсем буквално книгата, защото Даниел Дефо е един добър разказвач, но в доста много глави са описани приключенията  и това са приключения главно на един човек. На сцената това няма как да стане. В сюжета има едни интересни животни във второ действие, които носят темата за приятелството. В първото действие се разказва за бягството на Робинзон от дома, качването на кораба, пътуването, бурята, корабокрушението и стигането до острова. Второто действие е пълно с животни, за да бъде интересно на децата. Има една група пирати, има златно съкровище, което един ден в родния град на Робинзон служи, за да построи училище с тези пари. Мюзикълът има положително послание. Пиратите са комедийният момент в заглавието.

Визията на мюзикъла залага на мултимедията – нашите деца растат пред компютърните и пред телевизионните екрани, ходят на кино. Така или иначе три екрана „ги следват“, те живеят в тази среда, това е техният живот. Ние не залагаме на някакъв буквализъм в декор и реквизит, за да пресъздадем историята. Декорът ще бъде изчистен – един терен, който ще се превръща от пристан в кораб, в остров с някои елементи, необходими просто толкова, колкото да върви сюжетната линия.  И оттам нататък – морски бури, плаване на кораб - всичко ще бъде върху екраните на сцената, ще има и директна прожекция върху терените. А децата, които участват /те са големи ученици и студенти/, които играят животните, няма да са в „буквални костюми“. Правя едно „очовечаване“ на животните – с някои елементи ще напомнят, че са чайка, райска птица, кози, папагали и  ще носят чертите на хора. Майката-Коза ще бъде Майката – грижовната, която пази своите деца. Папагалите ще бъдат коментатори, които „на всяка манджа слагат сол и мерудия“.

Акцент ще бъде участието на Детско-юношеската студия за опера и балет към Операта с танц на малките папагалчета и те ще танцуват през цялото време, за да има в този мюзикъл момент, който го няма в операта. Абсолютно на всяка песничка във второ действие ще имат някакъв танц.

Посланието на новия мюзикъл е за приятелство, доброта, човечност!“

Вижте още