РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Властта с План за справяне с COVID-19

Публикувано на:

Представиха Националния оперативен план за справяне с COVID-19. Министър-председателят Кирил Петков откри събитието чрез видеоконферентна връзка. Присъстваха министърът на здравеопазването Асена Сербезова и министърът на образованието и науката Николай Денков.

Изследвахме всички фактори, от които зависи здравната система, посочи Петков. Оказа се, че заетостта на интензивните легла е най-важна и това ще е най-важният фактор.

Нищо още няма да бъде затворено към момента, отбеляза той. Анализираме процента на интензивните легла по области. Решихме да има опция със сливане на интензивните легла от една област в друга, обясни премиерът.

Разделили сме България на 6 клъстера от области, които ще се следят общо и мерките, които ще засягат тези клъстери ще бъдат функция на сбора на интензивните легла в тази група от области. Вече ще има възможност да се прогнозира какво следва като мерки чрез карта с областите, така родителите и бизнесите ще могат предварително да знаят дали ще има затваряне.

Мерките ще се определят според четири етапа, които зависят от заетостта на интензивните легла.

Първи етап е с най-малка заетост на интензивните легла – 50%. втори етап е с 60% заетост на леглата, етап три е когато се достигне опасно ниво на заетост от 70%, тогава започват и първите по-меки ограничителни мерки, при които децата например от 1 до 4 клас ще продължават да ходят на училище. При етап 4 - при 80% заетост на интензивните легла, тогава правим едно симетрично затваряне на бизнесите, освен хранителните магазини и аптеките, всичко друго ще бъде симетрично затворено. Към момента имаме опасност от влизане в етап 4 на Северен централен район, добави Петков.

Министър-председателят обяви и 10 мерки за подкрепа на бизнеса и обществото по време на пандемията.

- Мярката 60/40;
- Патронажна грижа „Плюс”;
- Мярка „Запази ме”;
- Оперативна програма за храни или материално подпомагане;
- Програма „Възстановяване” за малки бизнеси;
- През ББР подпомагане отново по програма „Възстановяване”;
- През ББР подкрепа за туризма;
- Запазваме 9% за фирмите в туристическия и ресторантьорския бизнес;
- Допълнителни схеми в сферата на туризма, компенсирани загуби в туризма;
- Чисто нова мярка – когато се достигне етап 4, тази мярка е само за напълно затворени микро и средни предприятия. В тази мярка ще има 20% безвъзмездна финансова помощ от средните нетни пригоди за 2021 г. в размер до 100 000 лева. Тази мярка ще се прилага само ако съответният бизнес е достигнал етап 4.

Надявам се, че новият подход ще бъде много по-добре разбран, заключи Петков.

снимка:  iStock/Getty Images

Вижте още