РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Няма да се изгражда парогазова централа в Маришкия басейн

Публикувано на:

В комплекс „Марица Изток“ няма да бъде изграждана парогазова централа, както бе предвидено в изпратения в Европейската комисия План за възстановяване и устойчивост. Това съобщи от трибуната на Народното събрание вицепремиерът Асен Василев. 

„Не можем да заменим независим български източник, каквито са въглищата в Маришкия басейн с вносен източник. От тази гледна точка смятаме изграждането на парогазова централа за нецелесъобразно. Това беше прието от страна на Европейската комисия“, обясни Асен Василев. 

"Това, до което достигнахме и върху което работим е комбинация от утилизация на отпадъци. Вместо завода за боклук да е в центъра на София, утилизация на отпадъци по най-висока технология може да се случва в Маришкия басейн. Говорим за над 12 000 мегаватчаса. И много по-сериозно развитие на геотермалната енергия", обясни Василев.

Няма ангажимент за затваряне на конкретни мощности, заяви още министърът на финансите.

"Има конкретен ангажимент, поет за намаляване на емисиите въглероден диоксид в България от въглищната енергетика като цяло в страната, което ни дава възможност да предприемем различни комбинации от решения, а не да затваряме конкретни мощности или конкретни мини", уточни Василев по времето на парламентарния блиц контрол.

Вижте още