РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Феновете на Берое излизат на протест

Публикувано на:

Феновете на Берое излизат на протест срещу продажбата на клуба. Той ще се проведе на 28 декември от 16:00 часа пред сградата на община Стара Загора. На протеста е поканен министърът на енергетиката Александър Николов. Освен до него, позицията на феновете е адресирана до премиера Кирил Петков, с копие до старозагорските депутати.

Ето и пълния текст на текста:

"Уважаеми г-н Николов,

първо бихме искали да Ви поздравим с високия пост, който отскоро заемате и да Ви пожелаем успехи в нелекия път, който Ви предстои. Ако съдим, обаче, от първата Ви крачка, то изгледите не са особено обещаващи. Напротив – класически фалстарт. Със сигурност осъзнавате, че ПФК „Берое" не е най-големият проблем на българската енергетика и спестените средства в размер на 300-400 хиляди лева месечно няма да доведат до по-ниски сметки за ел.енергия в домакинствата. Прибързаните Ви, необмислени и крайни действия са нищо повече от откровен опит да унищожите един от символите на Стара Загора, замаскирайки този ход зад общи фрази като „обществена полза", „откритост", „нов подход", „икономическа необоснованост, „прозрачност" и още куп клишета, с които политиците ни облъчвате вече над 32 години.

Няма как да не сте наясно, че незабавното спиране на финансовия поток от едноличния собственик ТЕЦ Марица-изток 2 към ПФК „Берое" ще доведе до колапс не само за мъжкия отбор, но и на всички гарнитури от Академията на клуба. Ще доведе до буквално разбиване на състава, до разтрогване на договори от страна на играчи по вина на клуба, съдебни дела и санкции, което впоследствие би утежнило преговорите с евентуални нови собственици. По никакъв начин не оспорваме решението Ви държавата да се оттегли от финансирането на спортния клуб по същество, тъй като това е Ваше право, виждане и подход, който смятате за адекватен и аргументиран, „особено в контекста на дълбоката криза с енергийните цени, която налага необходимост от по-ефективно управление на компаниите в системата", както се посочва в съобщението за продажба на акциите в сайта на клуба.

Напълно неприемлив е начинът, по който разпореждането е това да се случи – „от днес за утре", и последствията от непремереното действие няма да са незначителни.

Уважаеми дами и господа народни представители от старозагорски регион, приемайки факта, че сте избрани от 7 различни формации, всяка от които със своите специфики в политическата си дейност и концепция, се обръщаме към Вас с напомнянето, че едва ли са много събитията, инициативите и процесите, които бихте могли да приемете като обща – старозагорска кауза. Смятаме, че не е нужно да Ви представяме какво всъщност значи „Берое" за Стара Загора и региона.

Уважаеми г-н министър, настояваме финансирането на ТЕЦ 2 към „Берое" и свързаното с това изпълнение на подписаните договорни отношения с играчи, треньори, служители, агенти, мениджърски агенции, хотели, доставчици, охрана и др. да продължи до края на настоящия състезателен сезон – 31.05.2022 г. Настояваме към тази дата клубът да бъде с нулеви задължения, както бе заварен от ТЕЦ 2 при придобиването на собствеността преди 10 години. След края на сезона нека се пристъпи и към прехвърляне на акциите на клуба на нов собственик, който в периода дотогава ще има достатъчно време за одит, анализи, финансов план, сформиране на екип и пр.

Уважаеми г-н министър, склонни сме, все пак, да отдадем Вашите действия на липсата на опит или на влияния от странични фактори, за които „Берое" винаги е бил трън в...петата. Вярваме, че разумът ще надделее и в тази връзка най-учтиво Ви каним на среща в Стара Загора, на която ще присъстват представители на феновете, общинското ръководство, което вече пое ангажимент да съдейства в търсенето на финансиране и нов собственик, който да поеме управлението след горепосочената дата 31.05.2022 г. Гарантираме Ви, че тя ще протече в градивен, позитивен и ползотворен тон. Очакваме Ви на 28.12.2021 г. от 16.00 часа в сградата на Община Стара Загора. Ако решите да не ни удостоите с отговор, което бихме приели за отказ от конструктивен диалог, то запазваме правото си да предприемем по-драстични мерки в защита на любимия ни клуб от безпрецедентната атака, подета срещу него".

Вижте още