РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Доц. Добри Ярков: Започва изграждането на фотоволтаични централи в ТрУ

Публикувано на:

През отиващата си година успяхме да изпълним това, което си бяхме поставили като задачи, въпреки локдауните и невъзможността да пътуваме. Запълнихме на 100% държавната поръчка за кандидат-студенти, имахме много голям ръст и по-мотивирани студенти, коментира пред zagora.bg ректорът на Тракийски университет Стара Загора доц. Добри Ярков.

"Университетът започна работа по Национална научна програма „Интелигентно животновъдство“, финансирана в размер на 4,5 млн. лева от Министерството на образованието и науката. Тя включва провеждането на фундаментални и приложни научни изследвания за предоставяне на животновъдството на иновативни методи за интелигентно и ефективно управление. Стартирахме дейностите по Академичния информационен център, започна ремонт на базата на Тракийския университет на Старозагорските минерални бани, реновирахме Медицинския колеж и Педагогическия факултет, факултета в Ямбол. Работим много по подобряване на енергийната ефективност на сградите", обясни доц. Ярков и допълни, че през следващата година започва изграждането на фотоволтаични централи, които ще покрият нуждите на университета от електроенергия. 

За втора поредна година университетът държи стабилно място на картата на висшето образование в България и е в ТОП 10 на университетите в страната. За да се повиши нивото на практическата подготовка на студентите, са сключени много договори за сътрудничество с фирми, институции и ферми. По този начин се подобрява и кариерното ориентиране на студентите, категоричен е ректорът на Тракийския университет. Сключени са и шест договора за сътрудничество с водещи германски университети. 

През последните две години са разкрити над 15 нови специалности.

През тази година към Тракийския университет беше създаден и Институт за устойчив преход и развитиеТой обединява работата на изследователски групи в три сектора: „Икономически анализи и проекти“, „Селско стопанство и биотехнологии“ и „Минно дело и енергийни системи“, които работят по проекти от национални и международни научни програми, изготвят прогнози и стратегии за развитието на регионалната и националната икономика. Една от основните мисии на Института е да подпомогне държавата в трансформация на стопанския модел от линейна икономика с много отпадъци към кръгова икономика, биоикономика, нисковъглеродни производства, щадящи околната среда. Целият процес на трансформация на икономическия модел трябва да се извърви чрез социална справедливост, за което Институтът е призван да бъде гарант с широкото участие в него както на бизнеса, така и на синдикатите, на науката и на местната власт. Планира се подготовка на кадри за трансформацията на икономическия модел.

Като едно от най-големите постижения през годината, ректорът на Тракийския университет определи откриването на Ветеринарната болница. Пациентите са се увеличили с над 47%.

"Приемаме пациенти не само от региона, но и от цялата страна. Това се отразява много добре на студентите, защото всеки ден се сблъскват с различни болести и трупат полезен опит.  Инвестираме много сериозно в работата с продуктивни животни, спортни коне", каза доц. Ярков.

Тракийският университет изгради и собствена мандра, в която се произвеждат продукти без изкуствени съставки, и в която се повишава подготовката на студентите.  

Вижте още