РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Митрополит Киприан с равносметка за изминалите 5 години

Публикувано на:

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан направи равносметка за петте години от каноническия си избор. „Периодът беше основополагащ за мен като епархийски архиерей. Сигурен съм, че той не впечатлява с големината си, но се надявам през него да сме изпратили позитивно послание до нашите епархиоти и цялата ни общественост. С екипа ми, Епархийския съвет и всички енорийски свещеници се старахме да работим за повече духовност и нравственост в нелекото време, в което живеем", посочи владиката.

Приоритет за него в епархията бяха децата. Това е и причината през последните години да се увеличат броя на класовете, а и на самите ученици в неделните училища по вероучения, както в енорийските храмове, така и в началните училища. Такива са създадени не само в епархийския център Стара Загора, но и в градовете Казанлък и Чирпан. Тепърва предстои откриването на училища на вярата и в останалите духовни околии на епархията. 6 са стипендиантите, които се подкрепят със средства за обучение – 1 към митрополията и 5 към фондацията „Св. Киприан Цамблак".

Поради пандемията са преустановени занятията в детската музикална школа в сградата на Културно-просветния отдел, но при първа възможност ще продължат уроците по пеене, пиано, флейта и виолончело. Започна издаването на две печатни издания – за деца „Божествени искрици" и за възрастни „Нашата вяра".

Продължава и работата с младежите. След първата национална среща на православната младеж в комплекса Старозагорски минерални бани, такава ще се състои през пролетта на 2022 година, към която има заявен интерес от много младежи в цялата страна.

След възстановяването на камбанарията на храм-паметника „Рождество Христово" и ремонтните дейности в целия манастирски комплекс на дневен ред е изграждането на Центъра за православно историческо наследство на върха на парк „Аязмото". Това е проект, който е значим за изграждането му ще изисква време. Продължават и ремонтите в храмовете в епархията, като значимо постижение е, че църковните настоятелства вече съобщават, когато имат проблеми. Сред най-мащабните реконструкции е тази в катедралния храм „Св. Николай" под ръководството на блаженопочиналия ставрофорен свещеноиконом Емилиан Димов.

Заедно с ръководството на Тракийски университет продължават разговорите за въвеждането на богословски дисциплини, които да подпомагат в бъдещата им дейност лекари, медицински сестри, социални работници, педагози и всички студенти, които проявяват интерес към тях. Съвместно с ръководството на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович" се работи по възстановяването и на болничния параклис. Възстановиха се и епархийските конференции. Подстригани са 40 иподякона, ръкоположени са 15 дякона.

Сред целите за новата 2022 година е освещаването на храм „Св. Игнатий Старозагорски". През месец септември предстои отбелязването на редица годишнини – 150 години от учредяването на епархията, 120 години от освещаването на храм-паметника „Рождество Христово", 100 години от кончината на митрополит Методий и други. Продължават и съвместните дейности с общините в шестте духовни околии, Държавна опера – Стара Загора и други.

Митрополит Киприан коментира и пандемията. Според него всеки трябва сам да вземе това решение, а лично е избрал след преболедуването да му бъдат поставени две дози, а наскоро и бустерна. Двама са починалите от коронавирус свещенослужитеи.

С благодарствен знак за заслуги към епархията и по повод осемдесетата й юбилейна годишнина бе удостоена Росица Ранчева – журналист и редактор на информационния сайт dolap.bg.

Вижте още