РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Доц. д-р Добри Ярков: Необходим е бърз трансфер на наука - практика

Публикувано на:

Тракийският университет има шанса да бъде в Стара Загора, а Стара Загора да бъде университетски център, заяви ректорът на Тракийския университет доц. д-р Добри Ярков по време на дискусията „Български гласове за Европа“.

"При нас се обучават 1200 студенти от 50 страни от цял свят", каза ректорът. Той подчерта, че основната цел на учебното заведение е да обучи студенти по веригата " От земята до трапезата". Важна е практическата подготовка на студентите, нашият стремеж е те да преминават след дипломирането си в бизнеса без адаптивен период от 6 месеца. Имаме установени връзки с бизнеса и се стремим те да бъдат  и наши преподаватели, посочи ректорът.

По думите на доц. д-р Добри Ярков Европа има нужда и от тесни, и от широки специалисти. Той няма еднозначен отговор за обща политика на европейските университети, защото финансирането е различно. Тракийският университет има годишен бюджет от 60 млн.лв., а в Европа един университет по 400 млн. евро.

Ректорът на Тракийския университет изрази задоволство, че техни възпитаници са министри, политици, бизнесмени, учени по цял свят. В началото на новата година те ще бъдат сред учредители на Фондация, която ще съдейства за популяризирането на учебното заведение и реализацията на неговите възпитаници.

Вижте още