РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Конференция ще обсъжда идеи за по-добро образование в България и Европейския съюз

Публикувано на:

Предизвикателствата и проблемите в образованието, както и идеи за подобряването му са основни теми на дискусията „Български гласове за Европа“, която БТА организира в Пресклуба на агенцията в Стара Загора на 20 декември.

Събитието ще открият евродепутатът Андрей Новаков, областният управител на Област Стара Загора Иван Чолаков, кметът на Стара Загора Живко Тодоров и генералният директор на БТА Кирил Вълчев, който ще модерира дискусията.

Според скорошен обзор за ЕС повече от един от всеки петима български ученици изостава в основните умения – четене, математика и природни науки. Вече повече от 15 години обзори за образованието в България, правени от институции на ЕС или от други организации, констатират проблеми в българското образование.  Ковид кризата изостри допълнително някои от негативните тенденции“, казва Петя Евтимова, председател на Управителния съвет на Фондация за модерно образование, която е сред участниците в конференцията. “Трябват нов подход и нови мерки, без да се отстъпва от основните цели – по-пълно обхващане в образователната система, повишаване на уменията по четене, математика и природни науки, повече завършили висше образование, увеличаване на заетите след завършване на професионално образование и не на последно място: увеличаване на публичните разходи за образование“, допълва тя.

Своите идеи за „По-добро образование в ЕС” ще споделят ректорът на Тракийския университет доц. д-р Добри Ярков, историкът и преподавател проф. Петър Стоянович, зам.-кметът Милена Желева, началникът на Регионалния инспекторат по образование Татяна Димитрова, председателят на Търговско-промишлената палата – Стара Загора Олег Стоилов, учители, студенти и ученици, както и представители на местни културни институции.

В платформата Zoom ще се включат и други участници, както и всеки, който желае да сподели идея:
https://zoom.us/j/9522835000?pwd=R1grWmpUZlhCV2puZTRxbThQVlNkZz09
Meeting ID: 952 283 5000
Passcode: 470451
 
Дискусиите ще бъдат предавани в реално време на фейсбук
страницата на БТА: https://www.facebook.com/events/240089894757200

Акцент в дискусиите ще е дуалното образование. През 2015 година област Стара Загора въведе ударно дуалното обучение по швейцарски модел „учене чрез работа“ в четири училища, които си партнират с 26 компании. Друга тема, която ще бъде обсъждана са възможностите,  които инициативата „Европейски университети“ предоставя за български висши учебни заведения. Предвидените средства по инициативата са в размер на 272 млн. евро.

Това е третото поред събитие, което БТА организира в рамките на инициативата си „Български гласове за Европа“, изпълнявана с подкрепата на Европейския парламент в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа. За първи път гражданите на Европа, включително и от България, имат възможност да изразят пряко представите си в какъв Европейски съюз искат да живеят -  чрез граждански панели, дебати в 27-те страни-членки и пряко - на многоезична платформа.

"Европа е нещо като еталонна мярка за българските граждани“, казва политологът Първан Симеонов, който ще е сред участниците в дискусиите в Стара Загора. По думите му голяма част от европейските граждани гледат на Европейския съюз и неговите институции като на коректив на собствените им национални правителства.

За повече новини следете сайта "Български гласове за Европа": https://europe.bta.bg/

Вижте още