РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Съветниците решиха: Закриват общинското дружество "Обредни дейности"

Публикувано на:

След дълги дебати в залата на Общински съвет Стара Загора, съветниците решиха да закрият и обявят в ликвидация общинското дружество "Обредни дейности" ЕООД. 

"За" гласуваха 31 общински съветника, "Против" бяха 15, а "Въздържали се" - 4.

"Когато едно дружество е неплатежоспособно, в 30-дневен срок управителят е длъжен да го обяви в несъстоятелност, в противен случай може да бъде съден. Той не го е направил. По този начин ние спасяваме Белчо Белчев. През февруари ще бъде гласувано предложение за създаване на предприятие "Гробищни паркове", което ще поеме по-голямата част от функциите на дружеството", обясни вносителят Янко Янков. Към момента задълженията на "Обредни дейности" към НАП са в размер на около 140 000 лева. Загубите през последните години и намалелите чувствително приходи от погребална дейност са заради голямата конкуренция от създадените 11 броя погребални агенции в града. От НАП Стара Загора са запорирали транспортните средства на дружеството и банкова им сметка.

Против закриването се обявиха съветниците от Народен съюз, БСП, "Демократична България" и "Възраждане". Според съветниците нелоялната конкуренция е причина за натрупаните загуби. Те са на мнение, че ако няма общинско дружество, няма да има и регулатор на цените за погребална дейност.

Председателят на Общинския съвет Мария Динева предложи точката да бъде изтеглена и да се търсят варианти за спасяването или преструктурирането му. 

Янко Янков обаче отказа.

За ликвидатор съветниците определиха досегашния управител Белчо Белчев, който ще получи месечно възнаграждение в размер на две заплати.

Вижте още