РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Как ще гласуват съветниците за закриването на общинското дружество "Обредни дейности"?

Публикувано на:

Прекратяване дейността на общинското търговско дружество „Обредни дейности“ ЕООД и откриване на производство по ликвидацията му. Предложението е на общинския съветник Янко Янков и ще бъде гласувано на сесията на местния парламент в четвъртък. 

Мотивите за предложението са "генерираните големи загуби през последните години, намалелите чувствително приходи от погребалната дейност, поради голямата конкуренция от създадените 11 броя погребални агенции в града. Отделно от това, НАП Стара Загора са запорирали транспортните средства на дружеството и банкова им сметка. Задълженията към НАП възлизат на около 140 000 лв.".

"Ликвидацията на общинското дружество „Обредни дейности“ ЕООД няма да създаде никакви неудобства на гражданите на град Стара Загора, поради следаните факти:
- По закон сключването на граждански бракове е задължение на Кмета на Община Стара Загора, който е упълномищил длъжностни лица за извършване на тази дейност, които са на трудов договор към Община Стара Загора. Реално, дружеството е генерирало приходи от организацията на тези тържества, които в повечето случаи вече се организират от частни сватбени агенции. Относно социалните погребения, които до момента са били възлагани на общинското дружество „Обредни дейности ЕООД, след ликвидацията ще бъдат извършвани от другите погребални агенции в града, до провеждане на тръжна процедура", е записано още в предложението.

Групата общински съветници от Народен съюз ще гласува против това предложение. Според председателя Методи Пенчев дружеството е неглежирано дълго време и може да му се помогне. Последните месеци дружеството е на печалба. Кметовете в общината и директорите на социалните домове не работят с общинското дружество, а с частните агенции. Ако се направи нужната организация от общината, печалбата ще е по-голяма. "Обредни дейности" е дружество със социална насоченост и ако частните агенции вдигнат още цените, хората, които нямат големи възможности няма да могат да погребат своите близки. Почти всички общински дружества са на загуба, трябва ли да закрием всички?, попита Методи Пенчев. 

Съветниците от ПП ГЕРБ ще подкрепят предложението на Янко Янков, коментира председателят на групата съветници Мария Жекова.

Според БСП има много неясноти в това предложожение и те няма да го подкрепят в този му вид.

Ива Ангелкова от "Възраждане" също няма да подкрепи предложението за ликвидирането на общинското дружество "Обредни дейности". Според нея Комисията в Общинкия съвет трябва да помага на дружествата, а не да ги ликвидира. Тя е категорична, че когато едно дружество е на загуба, трябва да се търсят начини да му се помогне, а не да се закрива.

Предложението няма да подкрепят и общинските съветници от "Демократична България". Димитър Чорбаджиев е на мнение, че щом не може да се създаде конкурентна среда на дружеството в момента, не е ясно как ще се справим с регулацията на цените ако то бъде закрито. Според него едно такова предложение трябва да дойде от общинска администрация, а не от общински съветник.

Заради загубите на дружеството и запорираните сметки, съветниците от ВМРО ще гласуват "за" закриването му.

Общинските съветници от ДПС все още не са взели окончателно решение как ще гласуват. Те се надяват на конструктивен диалог в зала, за да се вземе най-правилното решение за бъдещето на дружеството. 

Окончателно решение нямат и съветниците от „Българска социалдемократическа партия”. Те обаче няма да имат общо решение на групата, а всеки един ще реши дали да подкрепи предложението или не.

Вижте още