РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Чирпан чества 100 години от рождението на Димитър Данаилов-Моряка

Публикувано на:

Чирпан чества 100 години от рождението на Димитър Данаилов - обичан поет, дългогодишен уредник на Къща- музей „Пейо К. Яворов", почетен председател на фондация „Яворов" и почетен гражданин на Чирпан (посмъртно).

Юбилейните събития организираха Община Чирпан и Къща-музей „Пейо К. Яворов". Венци и цветя, в знак на почит и признателност, бяха поднесени от общинското ръководство, общественици и почитатели пред паметника на поета в градски парк „Яворов", по чието обновяване се работи.

„Той остана в сърцата ни с поезията си, която и до днес вълнува и завладява с прозренията си. Приживе помним Данаилов с блестящите му беседи за Яворов и с насърчаването на младите таланти. След смъртта му бе именувана улица на негово име, патрон е на едно от читалищата в града и една от залите на читалище „Яворов", поставен бе барелеф на Данаилов в градския парк, в близост до монумента на Яворов", сподели председателят на Фондация „Яворов" Тодор Иванов. Той припомни издадените стихосбирките „Хляб и чаша вино", „Стъклопис за Георги Данчов", „Молитва към човека", „Лунен кладенец" и юбилейният сборник „Моряко, стани".

„Данаилов бе най-верният страж на паметта на Яворов, умееше да печели приятели за музея и за Чирпан", каза директорът на Къщата музей  Златина Колева, откривайки  изложбата „... но пак ме споменете със добро". Тя маркира основните моменти: ранните детски, ученическите и студентските години на Димитър Данаилов, представени в спомените на Людмила Данаилова-Присадашка, работата му в музея на Яворов в Чирпан, творческото му дело – стихотворения, критика, есеистика, посмъртния живот на поета. "Ежегодните чествания на Димитър Данаилов са доказателство за това, че Чирпан почита своите поети", отбеляза Колева. 

В изложбата могат да бъдат видени и вещи на Моряка – подаръци от посетители, членската му карта от СБП, орденът „Кирил и Методий", бастунът от злополучната декемврийска вечер, когато Данаилов завинаги напусна този свят, пишещата му машина, на която е напечатал голяма част от своите стихотворения, отзиви от книгите за впечатления на музея, поздравителни адреси, свързани с годишнини на Данаилов, писма, снимки, афиши и покани за събития.

По време на откриването на експозицията  в залата вълнуващо звучеше гласа на Данаилов с една от неговите незабравими беседи за Яворов. Изложба, посветена на живота и творчеството на Данаилов, ще бъде подредена на открито, на улица "Яворов", в центъра на града. На двустранни пана ще бъдат представени негови снимки, стихове, спомени и ръкописи.

За юбилея бе представен и сборникът  „Лазурни копнения",  издаден преди дни, в който са събрани 100 негови стихотворения и 18 илюстрации на художника Владимир Кондарев, който се е заел да извае от бронз твореца като подарък за чирпанлии и преклонение пред поезията му.  Съставител на сборника, в тираж от 500 екземпляра, е Тодор Иванов. В подготовката на изданието активно участва и поетът Трифон Митев. Сред стиховете има и малко познати творби за широката общественост. Заглавието е взето от неговия Послеслов:"

Дайте с пълни шепи лилии.

Вергилий, „Енеида"

Морето е с мъртво вълнение –

измамно спокойно, а ври!

О, колко лазурни копнения

морето при бисери скри".

Вижте още