РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Кръстина Таскова, Воля: По-добре е да се презастраховаме за коронавируса, отколкото да ни свари неподготвени

Публикувано на:

Не е моментът за смях и съм изненадана от ироничната реакция на по-голямата част от депутатите в залата по време на днешното изслушване на двамата министри – на здравеопазването и на вътрешните работи, относно питането ми какви мерки предприемат за защита на хората от коронавируса. Казах на колегите, че през последните две денонощия те не бяха в Стара Загора, за да усетят страха, който гражданите изпитаха, докато излязат резултатите на украинеца, приет със съмнения за 2019-nCoV“. Това заяви Кръстина Таскова, зам.-председател на ПГ „ВОЛЯ – Българските родолюбци“. По нейна инициатива днес двамата министри бяха извикани в Народното събрание, за да представят плановете на ведомствата, както и координацията помежду им, във връзка със световната епидемия. Министрите увериха, че предприемат необходимите мерки, спазват препоръките на Световната здравна организация и имат готовност да реагират адекватно ако вирусът влезе в България.

Кръстина Таскова каза още, че е много по-добре страната ни да вземе повече предварителни мерки и да се презастраховаме, отколкото в един момент да се окажем неподготвени и в хуманитарна криза. Тя призова за по-широка официална информационна кампания по темата, за да не се налага хората да се водят по недостоверни източници. В отговор на неин въпрос министър Ананиев съобщи, че България няма да изпраща пробите за коронавирус за потвърждение в европейска лаборатория. По думите му министерството има достатъчен капацитет, за да извършва проверките за евентуална зараза. Народният представител от ВОЛЯ попита и за нивото на контрол на поставените под домашна карантина. „Не можем да разчитаме на джипитата, които и без това са претоварени, да контролират дали рисковите граждани спазват изискванията и си стоят вкъщи. Не можем да се осланяме само на тяхната добросъвестност. Нашата позиция е, че оттук нататък всички пристигащи със съмнения за коронавируса трябва да са изолирани в здравни заведения. Затова и поставих въпроса дали медицинските специалисти имат адекватна подготовка за поведение и дали разполагат с необходимите предпазни средства. Министърът ми отговори, че до всеки лекар в България вече е достигнала инструкция и предпазните средства са осигурени. Дано да е така“, заяви Кръстина Таскова.

Депутатите от ВОЛЯ поставиха и така важния въпрос за координацията между двете министерства - дали МВР подава своевременна информация за пристигащи граждани от рискови райони към МЗ и дали проследява тяхното движение и състояние.

Целта на изслушването беше не да се създаде паника на базата на вече съществуващите страхове у хората, а по-скоро да стимулираме ресорните институции да подават своевременна информация и да бъдат държани отговорни дали предприемат адекватни на световната заплаха мерки“, категорична е Кръстина Таскова.

Управляващите от ГЕРБ казаха, че гарантират здравната сигурност по отношение на коронавируса на всеки български гражданин. „Ние от ВОЛЯ ще продължим да следим действията на правителството по проблема. Надяваме се тази самоувереност, че правят всичко необходимо, да е оправдана“, заяви още Кръстина Таскова.

Вижте още