РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

С премиера на „Бал с маски“ откриха Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора

Публикувано на:

Петдесет и първото издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство (ФОБИ) бе открито тържествено снощи в залата на Старозагорската опера.

„На прага сме на 51-вото издание на уникалния Фестивал на оперното и балетно изкуство, който ежегодно се провежда в нашия оперен театър. Музиката е най-великото творение на човека. Облечена с човешкия глас и с танца, тя се превръща в огромно преживяване. Радваме се, че този форум вече 51 пъти отваря завесата, за да бъде като една своеобразна витрина и да покаже онова, което обикновено не можем да видим. Операта и балетът винаги ще бъдат живи, защото те са изкуства, които дават голяма част от смисъла на нашия живот“, каза директорът на операта Огнян Драганов.

„Операта я има, защото я има публиката на Стара Загора. Има я цялата обществена енергия, която крепи културните институти - и операта, и театрите. В много други градове не е така“, обърна се към зрителите зам.-кметът на община Стара Загора Милена Желева. Т

„Изключително съм щастлива, че стоя на тази сцената тази вечер. Фестивалът на оперното и балетно изкуство в Стара Загора за мен означава много. Нямаше да бъда това, което съм днес, ако не беше този Фестивал, с него започна всичко“, сподели оперната прима и артистичен директор на Държавна опера Стара Загора Веселина Кацарова.

ФОБИ бе открит с премиерен спектакъл на Вердиевия оперен шедьовър “Бал с маски”. Сценичната визия на спектакъла умишлено е пренесена в края на 19 век - в епохата,  когато започва индустриалната революция и настъпват промените в социално-икономическите отношения на хората. Епохата на разместване социалните пластове, върху които стъпва и нашето съвременно общество.

Премиерата на „Бал с маски” на Старозагорската опера е с посвещение на 80-годишнината на Евдокия Здравкова-Хорозова, оставила ярка следа в историята на оперните театри в Русе и Стара Загора. Тя беше специален гост на премиерата.

Днес от 17.00 часа, във фоайето на Зала Опера, е представянето на книгата “Моят Вагнер” от акад. Пламен Карталов. Авторът представя десетгодишния натрупан опит в реализацията на едно от най-внушителните заглавия в световната оперна класика: тетралогията “Пръстенът на Нибелунга”, последвани от „Тристан и Изолда“,“Парсифал“. Създадените постановки се нареждат сред оперните събития с международни измерения в най-новата история на Софийската опера и балет.

Вижте още