РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

С шествие ще бъде отбелязан Международният ден за борба с насилието срещу жени

Публикувано на:

25 ноември е обявен за Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените.

Денят е по инициатива на ООН за премахване на насилието (изнасилване, домашно насилие и др.), упражнявано върху жени и е обявен за такъв ден с Резолюция 54/134 на Общото събрание на ООН от 17 декември 1999 г.

ООН приканва правителствата, международните организации и НПО-та да организират дейности, които да повишат общественото внимание към проблемите на този ден до международна загриженост. Жените по света са обект на насилие, като размерът и истинският характер на този проблем, често остава скрит.

Активистките от различни организации отбелязват 25 ноември, като ден срещу насилието, още от 1981 г. Тази дата води началото си от жестокото убийство през 1961 г. на трите сестри Мирабал, политически активистки в Доминиканската република, по заповед на доминиканския диктатор Рафаел Трухильо (1930-1961).

С Международния ден за елиминиране на насилието над жени се поставя и началото на 16 дни срещу насилието, през които в целия свят организации, работещи по темата, осъществяват кампании за повишаване на осведомеността.
Като продължение на мирното шествие под надслов „Те вече никога няма да танцуват”, което се проведе в края на 2019г., тази година Стара Загора се включва в кампания под надслов: „Нито една повече”, която ще се проведе в няколко града в страната.
„Не трябва да има нито една жертва на домашно насилие повече!”, споделят организаторите.
Шествието е в памет на убитите от своите партньори жени през последните години, но и в подкрепа на живите и живота. То ще започне от началото на пешеходната зона след бул. „Патриарх Евтимий”, като сборният пункт е парк „Алана” и ще премине по бул. „Цар Симеон Велики”, като при Община Стара Загора ще завие в посока към Съдебна палата.
Сборен пункт: парк Алана в 16:00ч.
Начало на шествието - 16:30ч.

Вижте още