РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Таско Ерменков: Без "Мини Марица-изток" енергийната система на страната ще се срине

Публикувано на:

Важно е, че единодушно приехме решение, с което задължихме правителството да предприеме необходимите мерки за гарантиране сигурността на комплекса "Мини Марица - изток". Без този комплекс ще сме в състояние на срив на енергийната система. Ако не предприемем мерки за гарантиране живота на енергийния комплекс до 2030-2035 година, ще предизвикаме национална катастрофа. Ще останем без 42% от мощностите, които произвеждат електроенергия. Това коментира в Стара Загора зам.-председателят на Комисията по енергетика в 44-то Народно събрание Таско Ерменков. Той присъства на среща за бъдещето на минно-енергийния комплекс, организирана от депутати и експерти от БСП.

„В противен случай Европа би затворила въглищните ни централи по примера на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ - по политически причини. За съжаление, светът върви към други технологии и ние тичаме след него, без да имаме водещата роля и без да определяме правилата. Трябва да знаем какво искаме, накъде отиваме, да имаме план и стратегия, да знаем какви са ресурсите ни. Това трябва да бъде базата ни за преговори с ЕС, а не просто да казваме-не искаме да ги затваряте. Така ще се превърнем в „лошото дете на Европа“, а те просто ще ни напляскат и ще ги затворят, за съжаление“.

Българското правителство се забави и не изпрати писмо за удължаване на живота на централите. Това ги поставя в състояние да работят до 2025 година. Трябва да се помогне на правителството да намери решение, е мнението на енергийният експерт Еленко Божков.

Зелената сделка е факт, въпросът е от коя страна ще бъде страната ни, коментира бившият енергиен министър и депутат от БСП Драгимир Стойнев. Според него тя е възможност за преструктуриране не само на енергетиката, но и на примишлеността, икономиката, земеделието. "Трябва обаче да имаме план, а правителството бездейства и изпуска конкретни възможности".

На срещата за бъдещето на комплекса "Марица-изток" присъстваха миньори, енергетици, синдикалисти, представители на бизнеса, граждани. 

Вижте още