РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Старозагорско училище се включи в инициатива на Financial Times

Публикувано на:

СУ "Иван Вазов" е първото старозагорско училище, което се включи в инициативата на водещия британски вестник Financial Times (FT) за безплатен достъп за училища по целия свят, в които учат младежи между 16-19 години. 

Учениците и учителите, които регистрират своята институция, могат да се възползват от редица ресурси, като седмичен бюлетин с препоръки от студенти и учители, настолна игра за лични финанси, състезания, страница за дискусии на FT.com, включваща FT съдържание, анотирано от учители, както и програма за професионален опит с участието на 250 ученици от целия свят всяка година. За целта учениците и учителите могат да регистрират своята институция ТУК

Глобалният образователен редактор на FT – Андрю Джак, един от хората, стоящи зад новата инициатива на медията, разказа, че е жизненоважно учениците да имат достъп до висококачествена информация, за да бъдат „добри граждани, които да оцеляват в днешния свят“, а редовното четене на FT е начин да придобият „един много ценен, аналитичен и глобален съвременен поглед за случващото се по света, който пък ще им помогне да улавят по-лесно фалшивите новини“.

За промотирането на инициативата на FT сред училища в България съществена роля има Теодор Троев, дългогодишен сътрудник на FT за България – първоначално от Лондон, след това и от София. Самият той е възпитаник на Английската гимназия в Пловдив.

"Живях повече от десетилетие в Лондон," споделя Троев.

"Големият ми син Иван учеше в гимназия там. Но въпреки, че училището му се намираше в един космополитен град на зрелия капитализъм, нямаше обучение за финансова грамотност, нито фокус към съвременния свят - не само финанси и икономика, но и всички останали сфери: политика, образование, демография, здраве, климат, култура, изкуство... Все теми, които Financial Times отразява. Затова приемам като мисия да помогна за популяризиране на инициативата на FT за безплатен абонамент и сред гимназии в България. Вярвам, че това ще даде по-широк и задълбочен поглед на учениците, а и на техните учители, към динамиката на света в днешно време!", казва още Теодор Троев.

Програмата за безплатен достъп до FT е валидна за учебни институции във всяка точка на света, където се обучават деца между 16 и 19 години. Учениците и учителите могат да посетят http://www.ft.com/schoolsarefree, за да проверят дали училището им е вече регистрирано, и ако не е, да потърсят учител или администратор, който да подаде молба за регистрация. Тогава учениците и учителите ще могат да четат онлайн на територията на училището, а ако учебното заведение има официален имейл, да си създадат акаунт, за да четат FT и от разстояние – на мобилния си телефон или от вкъщи.

В инициативата участват и училища от София. Очаква се към тях да се присъединят гимназии от Бургас, Пловдив, Раднево, Враца, Добрич и Видин.

Вижте още