РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Здравният министър отмени подписването на информирано съгласие при ваксините

Публикувано на:

"Не е необходимо да се подписва информирано съгласие за ваксиниране против COVID-19", каза министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров след среща с директора на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията Андреа Амон.

"Нейното становище също беше такова. Днес подписах заповед, с която отменям това правило за такова информирано съгласие преди ваксиниране, както не се изисква и за други ваксини", заяви той.

"Във връзка с интереса към това, че вече има много хора, които повторно боледуват от COVID-19, от днес системата позволява издаване на сертификат за повторно преболедуване на коронавирус. Потвърдена е дефиницията, че 90 дни след първоначалната регистрация на инфекцията, ако има повторна инфекция, това се счита за реинфекция", коментира Кацаров.

От вторник ще бъде пусната открита телефонна линия за всички граждани по въпроси, свързани с медицинския аспект на ваксинацията - показания, противопоказания и др. Здравният министър уточни, че на тази телефонна линия ще отговарят лекари и специалисти от Медицинския университет. 

Вижте още