РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Осъдиха участници в телефонни имами

Публикувано на:

Районен съд – Стара Загора постанови присъда по отношение на 41-годишен мъж и 16-годишно момиче, участвали в телефонни измами в различни градове от страната.

Подсъдимият ще търпи наказание в размер на три години лишаване от свобода, при първоначален „строг“ режим. Наложеното на момичето наказание е условна присъда от една година, с две години изпитателен срок, тъй като е непълнолетна.

Телефонните измами са извършени през периода от 05.08.2020 г. до 10.08.2020 г. в гр.Провадия, гр.Варна и гр.Стара Загора, в условията на продължавано престъпление. Двамата са били помагачи и съучастници с неустановено при разследването лице, представяло се за полицейски служител. Трима души са били заблудени, че съдействат на полицията за залавяне на телефонни измамници. Причинената имотна вреда общо в размер на 11 548.65 лева.

Пред съда подсъдимите признаха изцяло фактите и обстоятелствата, изложени в обвинителния акт и отказаха да се събират други доказателства в съдебната фаза. Съдът уважи искането на страните за провеждане на съкратено съдебно следствие. В този случай, според НПК, при постановяване на осъдителна присъда, съдът задължително намалява наложеното наказание с 1/3.

Подсъдимите са задържани в гр.Хасково при проведена полицейска операция. Сигнал за телефонна измама бил подаден от 86-годишна жена от Стара Загора, от която подсъдимите взели голяма сума пари и златни накити.

Присъдата подлежи на протестиране и обжалване в 15-дневен срок пред Окръжен съд – Стара Загора.

 

Вижте още