РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

31 антикризисни мерки предлага Коалиция „Изправи се БГ! Ние идваме!“

Публикувано на:

31 антикризисни мерки предлага Коалиция „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

„За овладяване на извънредната енергийна ситуация в условията на ковид-криза трябват незабавни мерки за стабилизиране на енергийния сектор. Временно спиране на износа на ток във връзка с енергийната криза и кризата с Топлофикация – София. Мярката може да влезе в сила със заповед на министъра на енергетиката със срок до края на отоплителния сезон. Прелицензиране на Българската независима енергийна борса и търговците на ток, като се направят изменения и допълнения на Закона за енергетиката, промяна на организацията и начина на функциониране на търговията с електроенергия на борсата. Смяна на ръководството на борсата е задължително“, обясни водачът на листата на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ за Старозагорски регион Светослав Колев.

Той допълни, че трябва да има съвместен план за действие на правителството и КЕВР– по 3 възможни сценария (при 10 %, 20 % и над 20 % увеличение на цената на тока и природния газ) във връзка с извънредната ситуация на енергийните пазари и за да се предотврати непосилен за гражданите и бизнеса скок на цените.

С цел запазване на обществения интерес енергийният министър и КЕВР да обявяват публично субектите, които изнасят ток през енергийната борса, реализирайки огромни печалби в най-острата фаза на енергийната криза.

С решение на Народното събрание да се прекрати временно участието на България в механизма за търговия с емисии въглероден двуокис до овладяването на острата фаза на енергийната криза, но не по-малко от 6 месеца. С решение на Народното събрание да се смени целият състав на КЕВР.

Народното събрание спешно трябва да приеме Стратегия за устойчиво енергийно развитие до 2050 г.

Мерки са необходими и за подкрепа на засегнатите от скока на цената на тока фирми и домакинства.

Държавата да изплати на бизнеса разликата между прогнозната цена на КЕВР от 120 лв. и средно претеглената цена на тока (за сегмент „ден напред“ на енергийната борса) за всеки месец. Намаляване на ДДС на сметките за ток до 5 % (с промени в Закона за ДДС) за периода на извънредната енергийна ситуация, но не по-малко от 4 месеца – от 1 януари до 30 април. Възможност за отложено плащане на сметките за ток и да не се спира подаването на електричество при неплатени сметки, като мярката да действа за срок от 6 месеца - от 1 ноември 2021 г. до 30 юни 2022 г., когато започва новият регулаторен период. Приемане на нормативна уредба до 30 април за определяне на енергийно бедни лица, на които да се гарантира електроенергия на достъпни цени и без санкции за неплатени сметки.

Антикризисни мерки са предвидени и за социална защита на гражданите.

Коалицията предвижда запазване на добавките от 120 лв. за пенсионерите и в бюджета за 2022 г. и преизчисление на всички пенсии спрямо осигурителния доход от 2020 г. Помощ за първо, второ и трето дете, съответно по 2000 лв., 3000 лв. и 4000 лв. Държавна подкрепа с 10 000 лв. за семействата с второ и трето дете, ако родителите са работили и са се осигурявали в последните две години. Мярката би струвала 100 млн. лв.

Увеличаване на детските надбавки до 15 % от МРЗ, считано от 1 януари 2022 г. Безплатни детски градини и ясли за всяко дете, което ще струва 200 млн. лв. годишно.

Приемане на нормативна уредба за получаване на ваучери за храна, ток, вода, парно и газ на домакинства в затруднения, породени от енергийната криза. Приемане на нормативна уредба за получаване на ваучери за храна, ток, вода, парно и газ, детегледачки, неотложни битови ремонти, учебници и културен достъп за деца на самотни родители.

На предстоящите парламентарни избори, Коалиция "Изправи се БГ. Ние идваме" е под номер 31 в бюлетината.

Подкрепете листата с номер 31, за да продължат да се поставят важните въпроси и да се търсят решения за проблемите в област Стара Загора.

Вижте видеото: ТУК

Платена публикация

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вижте още