РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Млад лекар от болница „Тракия“ с национално отличие в „Лекар на годината“

Публикувано на:

Специализантът по гастроентерология и лекар в Гастроентерологичното отделение на Болница „Тракия“ д-р Йордан Йорданов е един 12-те отличени млади лекари в тазгодишните награди на Българския лекарски съюз „Лекар на годината“ в категорията „Ти си нашето бъдеще“.

Д-р Йорданов специализира вече четвърта година гастроентерология в екипа на д-р Иван Сираков, д.м., който с идването си постави акцент върху инвазивната гастроентерология в Болница „Тракия“. „Д-р Сираков е човекът, който ми подаде ръка в начолото и на него дължа всичко онова, което до момента съм постигнал. Затова наградата е признание за целия екип и за нашия учител, заради когото младите лекари в екипа сме това, което можем в момента“, каза д-р Йорданов.

„Искам да благодаря на болницата, че ме е номинирала и на Българския лекарски съюз, че е оценил тази номинация. Това е прлизнание за работата, която вършим всеки ден и висока оценка за труда, който полагаме. Наградата ме прави щастлив“, допълни д-р Йорданов.

Той е роден в Стара Загора в семейството на медицинска сестра и ветеринарен техник. Завършва ППМГ „Гео Милев“, слез което хуманна медицина в Тракийския университет. Като студент Йордан Йорданов искал да специализира хирургия и работил с проф. Юблиянов, който и го запознал с д-р Иван Сираков.

В професията си харесва това, че всеки един ден е изключително разнообразен и интересен, въпреки напрежението и извънредните часове. „Нашето отделение работи почти пълния спектър от интервенционални ендоскопски процедури и процедури под ултразвуков контрол. Интересите ми са насочени към диагностичната и терапевтична ехоендоскопия, ендоскопската ретроградна холангиопанкреатография, диагностика и лечение на възпалителните заболявания на червата и други. Основното предимство на ендоскопската терапия е, че ползва за диагностика и терапия естествените отвори на човешкото тяло, което позволява избягването на хирургически разрези. С напредването на медицината все по-голям става обхвата на заболяванията, които можем да третираме ендоскопски и това е вдъхновяващо“, казва-р Йорданов.

Той се надява след защитаването на специалността гастроентерология през пролетта на следващата година да има възможност да продължи да работи и учи тук - в България, защото, както сам казва, тука си е най-хубаво. Планира да запише докторантура по гастроентерология, но признава, че не е фен на прекалено дългосрочните планове, защото само съдбата знае какво предстои.

Вижте още