РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Радио Стара Загора отбелязва 85 години от създаването си с филм

Публикувано на:

Първото извънстолично радио - Радио Стара Загора, ще отбележи своя 85-годишен юбилей с филм. Премиерата на лентата, която носи името „Истории за Радиото", ще бъде на 19 октомври (вторник) от 18.00 часа в залата на Културен център „Стара Загора".

Филмът събира документалните свидетелства за развитието на медията и историите на хората работили там. Зрителите ще се запознаят с първите опити за излъчване на радио в Стара Загора, говорителите зад микрофон, журналистите и техниците, свързали живота си с ефира.  

Сценарият на творбата е дело на Здравко Георгиев - директор на Радио Стара Загора, режисьор е журналистът Анна Турлакова, оператор и монтаж - инж. Емил Енчев. Ролята на разказвача е поверена на актьора от Драматичен театър „Гео Милев" Димитър Митев. Филмът е създаден с подкрепата на Община Стара Загора.

Входът за премиерата е свободен, при спазване на всички противоепидемични мерки и до запълване на капацитета на залата.

На 21 май 1936 г. стартира първото предаване на Радио Стара Загора.

Днес радиото разполага с най-съвременна техника. Над 30 предавания и музикални линии предлагат актуална и забавна информация, новини и много съвременна музика.

Във фондовете на радиото, съдържащи над 100 000 музикални заглавия, се съхраняват и незабравимите гласове и изпълнения на Иван Хаджихристов, Мара Шопова, Петкана Захариева, Иван Шибилев, Делка Балева, Стайка Гьокова, Минчо Недялков и други.

Вижте още