РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Премахнаха мигащия зелен сигнал на светофарите

Публикувано на:

По препоръка на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата" и Европейския център за транспортни политики беше премахнат мигащият зелен сигнал по светофарните уредби в град Стара Загора.

В становището на компетентните институции се посочва, че регулирането на движението със светлинни сигнали се осъществява с мигаща светлина, която не е регламентирана в нормативните документи, а именно мигаща светлина със зелен цвят, преди жълтата. Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики аргументира позицията си като обясни, че тази практика влошава безопасността на движението по пътищата поради това, че в нормативните документи на Република България (закон, правилник, наредба) не е регламентирано, какво трябва да е поведението на водачите при този вид сигнал.

По думите ѝ инструкторите, които обучават бъдещите водачи на МПС, не преподават значението на този сигнал и какво поведение трябва да имат те, както и че по време на изпит, служителите, които провеждат изпита, не могат да оценят поведението на изпитваните водачи (кога са сгрешили и кога не).

Според експертите, водачите, които вече имат свидетелство за управление на МПС, когато видят този вид сигнал нямат едно и също поведение (някои водачи веднага спират, докато други ускоряват, за да преминат по-бързо в резултат, на което могат да настъпят пътнотранспортни произшествия).

Вижте още