РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Потвърдиха домашния арест на ученика, причинил катастрофа с три пострадали жени

Публикувано на:

Окръжен съд – Стара Загора потвърди определението на Районния съд, с което на Никола Михайлов е наложена мярка за неотклонение „Домашен арест“, която се осъществя чрез поставено устройство за електронно наблюдение по местоживеенето му.

На младежа е повдигнато обвинение за това, че на 1 октомври в Стара Загора, по ул. „Христина Морфова“, при управление на лек автомобил, марка БМВ, е нарушил правилата за движение, като не е контролирал непрекъснато пътното превозно средство и по непредпазливост е причинил телесни повреди на повече от едно лице.

В съдебно заседание представителите на прокуратурата заявиха, че поддържат протеста и поискаха съда да вземе най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража. Защитникът пледира за по-лека мярка от вече наложената.

Въззивният състав изцяло приема изложените изводи на първоинстанционния съд, че мярката за неотклонение има определени в закона цели, които се разграничават от целите на наказанието, а именно да се попречи на обвиняемо лице да се укрие или да извърши друго престъпление. Според окръжните магистрати е безспорно обстоятелството, че обвиняемият е управлявал автомобила и е реализирал пътно транспортното произшествие, безспорни са и нанесените телесни повреди на пострадалите жени. В мотивите си изтъкват, че в случая мярката „домашен арест“ се приравнява на „задържане под стража“, тъй като ученикът вече е поставен под наблюдение с електронна гривна, възпрепятстваща възможността за свободното му предвижване, което ще попречи той да извърши друго деяние или да се укрие. Въззивният съд счита, че втората по тежест мярка за неотклонение е тази, която ще изпълни целите на закона, предвид, че извършеното деяние е с висока степен на обществена опасност.

Определението на Окръжен съд – Стара Загора е окончателно.

Вижте още