РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

РИК Стара Загора отказа регистрация на Коалиция "Демократична България - Обединение"

Публикувано на:

РИК Стара Загора отказа да регистрира кандидатска листа за народни представители, предложена от Коалиция "Демократична България - Обединение" за 27-ми изборен район - Старозагорски за изборите за народни представители на 14 ноември. 

Мотивите са, че "предложението за регистрация на кандидатската листа и пълномощното, с което приносителят на документите е упълномощен за това, не са подписани, а върху тях е поставена сигнатура, визуализираща електронно подписване на представените книжа".

В решението е записано още: "На основание чл.258 ал.2 от ИК незабавно устно им бяха дадени указания да представят необходимите документи подписани собственоръчно от представляващите коалицията, както и представените разпечатани книжа /предложение и пълномощно/ да бъдат изпратени на електронната поща на РИК до 17,00 часа на 12.10.2021г. /законово регламентирания срок за регистриране на кандидатски листи/. Г-н Атанас Славов беше поканен да завери представените книжа, като верни с оригиналите им, но той отказа с аргумента, че заверка според него не е необходима. В 17,36 часа на електронната поща на РИК – Стара Загора постъпи имейл с подател Надежда Йорданова с прикачен файл с наименование 27_PoA_Registracia_Kandidati.pdf и в 17,38 часа от същия имейл, от същия подател – 27_Предложение_РИК.pdf. Видно от публичния електронен регистър на партиите и коалициите, регистрирани за участие в изборите за народни представители на 14.11.2021 г. на ЦИК, горепосоченият имейл не е сред официално декларираните електронни адреси за кореспонденция на Коалиция "Демократична България - Обединение". По време на заседание на РИК, в 18,02 часа, в залата влезе г-жа Магдалена Владимирова Овчарова, предоставяйки на Председателя на РИК една флаш-памет.

След съвкупната преценка на представените по-горе документи и проведените разисквания РИК Стара Загора счита, че не са спазени изискванията на чл. 255, ал. 1, т.1 от Изборния кодекс и на Решение № 579-НС от 23.09.2021 г. на ЦИК относно регистрация на кандидатите за народни представители за изборите на 14 ноември 2021 г. – липсват валидно подписани предложение (Приложение №73-НС) и пълномощно на приносителите от Атанас Петров Атанасов и Христо Любомиров Иванов, в качеството им на представляващи Коалицията".

Решението на РИК може да бъде обжалвано в тридневен срок.

Вижте още