РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Митрополит Киприан освети храм "Св. св. Кирил и Методий" в село Сулица

Публикувано на:

На 3 октомври, когато църквата чества Втората Неделя след Неделя подир Въздвижение, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан извърши чина на освещаване на храм „Св. св. Кирил и Методий" в старозагорското село Сулица.

„Любовта към нашата православна вяра и любовта към Бога и родното място ни дават сили, за да може да се изгради храм Божий, защото без Бога нищо не може да направим. С радост в сърцата осветихме този дом Божий, за да може да привнасяте в него своите молитви. Огромна благодарност на всички, които се потрудиха – строители, благоукрасители, на всички знайни и незнайни дарители, които връчиха своята лепта в този храм, за да може той да бъде действащ и спасителен за душите ни. Благодаря и на тези, които са помагали, но вече не са между нас, за да може тяхната памет да бъде блаженна и те от небесата да ни гледат и се възрадват за това, което успяхме да свършим взаимно. Всички знаем за трудностите през тези две десетилетия, но фактът, че сме днес тук показва колко велик промислител е Бог.", каза минути след ритуала владиката.

Енорийският свещеник отец Йордан Карагеоргиев използва думите на Св. Патриарх Евтимий, който казва, че Бог ни е благословил с Христовата вяра и ние сме тези, които трябва да съхраняват делото на светите братя Кирил и Методийи, каквото именно се прави в дни като дненшния.

„В днешно време да се открива храм е голямо постижение на духа, на хората, които имат нужда да влизат в него. Днешният ден е знаменателен не само, защото се намираме в навечерието на отбелязването на 150 години от полагането на първия камък след опожаряването на Стара Загора, а и защото всички тук присъстващи дават пример, който е изключително нужен за ширещата се бездуховност в България. Това ме прави вярваща и позитивна в надеждата, че ни очакват по-добри дни.", изтъкна заместник-кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова.

Идеята за построяването на църквата се заражда преди две десетилетия, когато са поставени и основите й. Храмът е изграден между 2001 и 2008 година с дарения на местните жители. По-късно към каузата с големи дарения се присъединяват и „ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД, Мини „Марица изток", Минстрой Холдинг и др. Проектът е дарен от покойната арх. Ваня Тончева. Централният купол от златна ламарина е дарен от Христофор Бунарджиев, чешмата в църковния двор – от Александър Шевцов, а иконостасът в храма – от Диян Димитров, който днес също присъства на освещаването. „Истинска радост е, че в навечерието на празника на Стара Загора Сулица празнува. Вдясно от мен са три поколения кметове на населеното място - Тончо Марков, Радка Петева и Иванка Иванова. Когато има целенасочени действия и те са в една посока – ето го и днес крайния резултат. Смятам, че във всяко българско село трябва да има действащ православен храм, за да могат там хората да намират място за уединение и да споделят щастливите си празнични мигове.", каза Димитров. Малкият купол на входа е от Димо Найденов, а надписът на храма от мозайка е от Стойка Матева.

Предстои да бъде направена ограда около църковния двор и да бъде поставена голяма врата. Нужно е и отопление в храма . Събират се средства за изографисването , което ще се реализира на по-късен етап.

Вижте още