РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Живко Тодоров: Бюджет 2020 е бюджет на реалните възможности

Публикувано на:

С 38 гласа "за", 9 "против" е един "въздържал се" общинските съветници приеха бюджета на община Стара Загора за 2020 година. 

"Разходната част на бюджета е съобразена с приоритетите на гражданите. Направени са проучвания от какво се нуждаят хората. Бюджет 2020 е бюджет на реалните възможности", коментира кметът Живко Тодоров. 

Около час продължиха дебатите преди приемането на най-важния финансов документ на Общината за годината. Макрорамката му е 148 364 818 лева. В тези средства са включени субсидията за делегирани от държавата дейности и собствени приходи, дейности, финансирани с общински приходи, както и преходният остатък. Над 177 млн. лева (177 258 390 лева) е общо индикативният годишен разчет за сметките за средства от Европейския съюз и бюджета на Общината.

Живко Тодоров е категоричен, че няма как да се гарантира бъдещето на града, ако не се инвестира в инфраструктура. 

„Залагаме на развитието, на инвестицията. Нашата теза е, че няма как да гарантираме бъдещето на града си, ако не работим в посока за подобряване на инфраструктурата, на  възможностите за различни придобивки на гражданите, а младите хора да виждат смисъл да останат в града си”, допълни кметът. Той уточни още, че продължава усилената работа за привличане на външни средства. „Задачата на общинската администрация е да създава условия“, подчерта Тодоров. В инвестиционната програма влизат и нови обекти като подобряване и благоустрояване на „Руския пазар“, Зоопарка, изграждане на въжена градина и спорна зала в парк „Артилерийски“ стана ясно от думите на градоначалника. „Средствата са целеви и се влагат конкретно“, коментира Живко Тодоров. 

По време на обсъждането, Живко Тодоров подчерта, че предстои да се извърши рехабилитация на уличната мрежа в индустриалната зона. „Има заложени средства и ще започнем от ул. „Промишлена”, която е в лошо  състояние - настилката е нарушена, има нужда от по-добро осветление. Бизнесът трябва да бъде подкрепят, за да се развива“, подчерта Тодоров. Той допълни, че ще бъде проведена среща между кметския екип и различните групи в Общинския съвет, за да бъдат обсъдени приоритетни области за развитието на града.

Общинските съветници приеха и Правилник за отпускане на еднократна финансова помощ при раждане или осиновяване на дете.

Вижте още