РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Спектакълът „Бомбето" е големият победител на "Пиеро"

Публикувано на:

Наградата за най-добър спектакъл GRAND PRIX на дванадесетото издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро" бе присъдена на Държавен куклен театър- Пловдив за спектакъла „Бомбето". 

За най-добра сценография бе отличен спектакълът „Дневникът на един луд" на Театър Кредо-София с автори Нина Димитрова и Васил Василев-Зуека. Наградата за женска роля получи Мелин Ердинч за спектакъла „Лукчо", награда за мъжка роля грабнаха Калин Зафиров, Ахмет Исмаил и Богдан Бухалов за спектакъла „Лукчо" на Театър „Ателие" 313-София.

Елитното жури присъди наградата за режисура на Катя Петрова, за работата й в спектакъла „Бомбето" на Държавен куклен театър-Пловдив. Отличието за експериментални и нови филми замина за Словакия и театър „Одиво"- Банска Бистрица за спектакъла „Ignis Fatuus".

Наградата на младата театрална критика получи спектакълът „Хартиени истории". С Наградата за цялостен принос в развитието на кукленото изкуство бе удостоен професор Боньо Лунгов. Отличието е учредено от д-р Валентин Стоянов, син на Коста Вълков - един от основателите на Кукления театър в Стара Загора.

В конкурсната програма на тазгодишното издание на Международния куклено-театрален фестивал „Пиеро" взеха участие 11 спектакъла от страната и Европа. 

Организатори на събитието са Държавен куклен театър – Стара Загора, Община Стара Загора, СНЦ "ПИЕРО", Министерство на културата, Национален фонд Култура и организационната подкрепа на АКТ УНИМА България. Средствата за организация и провеждане на фестивала се осигуряват от: Община Стара Загора; Министерство на Културата; ДКТ Стара Загора; Национален фонд Култура;Спонсорство, дарения, съвместна дейност, проектни сесии и др.

Вижте още