РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Проверяват за нарушения собствениците на домашни любимци

Публикувано на:

Продължава контролът за спазване на законодателството, регламентиращо отглеждането на домашни любимци в Стара Загора. Размерът на глобите е от 50 до 300 лева. Длъжностните лица на Община Стара Загора уточняват, че голяма част от санкциите се плащат в срока за доброволно изпълнение.

На собствениците с нередовни ветеринарномедицински паспорти се издават предписания. Контролът за спазване на изискванията на действащото законодателство е постоянен, категорични са общинските служители, които освен на обход в града, разчитат за установяване на нарушения и на сигнали на граждани на Горещия телефон на Общината. Приоритет на проверките и тази година ще бъдат парковете в града.

При присъствие на домашен любимец на обществено място, собственикът или лицето, водещо животното, е длъжен да не го оставя без надзор и да упражнява постоянен контрол на поведението му, да носи със себе си административния му паспорт и да го представя за проверка на компетентните общински органи. В наредбата ясно е записано, че собствениците трябва да почистват след своите компаньони при разходка. Свободното пускане на животните е редно да се случва само на регламентираните за това места.

Стопаните на домашни любимци трябва да спазват правилата, вписани в общинската наредба по повод компаньоните. В нея ясно е записано, че собствениците са длъжни да не допускат замърсяване на общи части или части от сгради, както и да предприемат мерки да не бъде нарушавано спокойствието на живущите в непосредствена близост до животното за времето от 14:00 до 16:00ч. и от 22:00 до 07:00ч. Стопаните трябва да осигурят поведение на кучето, което е безопасно за живота, здравето и спокойствието на околните. Забранено е отглеждането и оставянето без надзор на животни компаньони на открити тераси и балкони на сгради, в избени или тавански помещения, общи части на жилищни сгради, гаражи и междублокови пространства.

До 31 март е срокът за заплащане на таксата за домашно куче в Стара Загора. Размерът ѝ е 24 лева, а събраните средства отиват за дейности за намаляване на популацията на бездомните животни в общината. Тримесечен е срокът от датата на придобиване на куче, в който собственикът е необходимо да подаде  декларация в общината по постоянен адрес и да се издаде административен паспорт по образец. При промяна на декларираните обстоятелства (продажба, смърт или промяна на местоживеене), стопанинът е длъжен да уведоми за това, като подава нова декларация в 14-дневен срок.

Вижте още