РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Стара Загора става сцена на кукленото изкуство

Публикувано на:

„Щастливи сме, че тази година ще сътворим дванадесетото издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро", което ще се проведе  в периода от 24 до 29 септември. Той е важна част от културния календар на Община Стара Загора", каза зам.-кметът Милена Желева. Тя допълни, че за нуждите на този мащабен форум безвъзмездно са предоставени различни сцени и арт пространства.

В конкурсната програма ще вземат участие 11 спектакъла от страната и Европа. „Основната мисия на фестивала през всички тези години беше да се провокират българските творци да създават куклено-театрално изкуство за възрастни", разказа директорът на Кукления театър в Стара Загора Дарин Петков. Той допълни, че селекцията, както на всяко издание на фестивала, е разнообразна и се стреми да покаже пред публиката съвременните тенденции и иновативни похвати в куклено-театралното изкуство. В рамките на тазгодишното издание на фестивала присъстващите ще видят дигитално оживели кукли. С помощта на най-новите дигитални технологии една кукла от знаковия спектакъл на Куклен театър Стара Загора – „Жабокът принц" ще оживее във фоайето на театъра и ще си комуникира с всички посетители и гости.

Гостите ще видят както спектакли на театри, които са утвърдени и развиват репертоар за възрастни (ДКТ Пловдив, ДКТ Варна), така и представления на частни арт формации. Театър Одиво от Банска Бистрица, Словакия, ще покаже спектакъла Ignis Fatuus. "Оперета Алцхаймер" ще се играе от театър MalaStrana Compagnie, Франция. По традиция, абсолвенти от специалност АКТ ще вземат участие във фестивала с дипломното си представление "Снежната Кралица". Ще може да се види и музикалният спектакъл "Непознатата звезда Курт Вайл" на Малко театро - Будапеща, Унгария, Фрьоч трио ще забавлява гостите в къщата на арх. Димов. А непосредствено преди награждаването ще се състои концерт на Милица Гладнишка под музикалния съпровод на Васил Спасов.

Тази година председател на журито е режисьорката Веселка Кунчева. В експертната комисия са още сценографката Мариета Голомехова, руската режисьорка Анна Иванова, композиторът Петър Цанков и театроведът Митко Новков. Те ще имат нелеката задача да присъдят отличия в осем категории - за музика, сценография, мъжка и женска роля, режисура, експериментални форми, на младата критика и Гран при за най-добър спектакъл. Освен това ще се връчи и Награда за цялостен принос и популяризиране на кукленото изкуство за възрастни.

Като съпътстващи прояви ще се проведат теоретични семинари, уъркшопове, арт борса, изложби, улично изкуство, концерти.

Всички събития по време на фестивала ще се провеждат при строго спазване на всички противоепидемични мерки.

Вижте още