РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Ефективна присъда за водач, причинил смърт по непредпазливост

Публикувано на:

Общо наказание в размер на три години лишаване от свобода, което да бъде изтърпяно при първоначален „общ“ режим, получи 35-годишен мъж, причинил смърт по непредпазливост на пешеходец. Подсъдимият е лишен и от правото да управлява моторно превозно средство за срок от три години.

Съдебният състав го призна за виновен в това, че на 16 януари в казанлъшкото село Енина, при управление на лек автомобил, е нарушил правилата за движение по пътищата, в резултат на което е причинил по непредпазливост смъртта на пешеходец. За това престъпление подсъдимият бе осъден на три години „лишаване от свобода”, при първоначален „общ“ режим.

Второто обвинение, за което мъжът бе признат за виновен и получи наказание в размер на четири месеца „лишаване от свобода“, при първоначален „общ“ режим е, че при реализираното от него пътно транспортно произшествие, е управлявал лек автомобил, който не е регистриран по надлежния ред.

Съдът приложи законовата разпоредба и за двете деяние определи подсъдимият да търпи едно общо наказание, а именно по-тежкото от тях.

Наказателното производство премина по редана съкратено съдебно следствие, като първоначално наложените  наказания бяха намалени с една трета. Съдът приложи процедурата, след като подсъдимият призна изцяло вината си и изложените в обвинителния акт факти и обстоятелства.

До фаталния инцидент се стигнало след настъпил удар между лекия автомобил, управляван от подсъдимия и паркирано превозно средство, в резултат на който мъжът изгубил контрол над автомобила си и блъснал пешеходеца.

Присъдата подлежи на протестиране и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

Вижте още