РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Промените в Закона за горивата са факт

Публикувано на:

Правителството одобри промени в Закона за горивата. Бензиностанции, складове за горива и цистерни ще бъдат запечатвани за 3 години, ако извършват нелегална продажба на петрол и петролни продукти. Това предвиждат приетите от кабинета промени. Праговете за банкова гаранция към петролните търговци отново разединиха големите и малките играчи на пазара.

Край на препродаването на бензиностанции, цистерни или петролни складове от уличени в незаконна търговия с горива фирми.

„Независимо, че някой е решил да си прехвърли собствеността, той няма да може да използва този обект за следващите три години за дейността, а именно доставка, складиране и производство на нефт и нефтени продукти. По този начин ще се създаде ефективен контрол", коментира министърът на икономиката Емил Караниколов.

Правителството премахна изискването комбайни и трактори да зареждат само на бензиностанции. Разрешава се в рудниците да се разкриват ведомствени бензиностанции.

Промените в закона отново разединиха малките от големите играчи в бранша.

От петролната и газова асоциация са притеснени, че пада банковата гаранция за търговците на едро от 500 хил. в момента, на едва 10 хил. и се позволява превоз на петролни продукти без фискален документ.

Преди да бъде приет в пленарна зала, законът ще мине през обсъждане в парламентарната комисия за борба със сивата икономика.

 

Вижте още