РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Партизанинът Бурян от отряда на Чочоолу навърши 100 години

Публикувано на:

„Помним с вълнение Вашите епични разкази за партизанския отряд  „Христо Ботев", антифашистката борба, Отечествената война и още се възхищаваме на геройството Ви, проявено в името на човешки правдини, българска свобода и справедливост. Вашите истории трогват и днес младите, за които сте достоен пример, възторг и почит. Вие сте сред малкото хора, които преминават през изпитанията, трудностите и радостите на един век, време - мерило за самоотверженост, всеотдайност и отговорност", пише в поздравителния адрес областният председател на БСП-Стара Загора Румяна Динева, поднасяйки пожелания  към общественика, антифашиста и социалист - в редиците на партията от 81 години.

Той получи цветя, торта и финансов подарък за юбилея от Общинския партиен съвет в Опан. Всички социалисти от общинската организация  винаги с респект се отнасят към легендарния ветеран, който отпразнува  сред близки, внуци,  правнуци и приятели. Столетникът получи и  поздравителни адреси от Движението на ветераните в БСП и от БАС за тържествения ден.

Петко Иванов Петков (Бурян)  e роден на 20.09.1921г. в с. Опан в семейството на безимотен пастир на селските овце. На 10 години остава без майка. С нерадостно детство от пастирче до ратай.  През 1936г. е приет за член на РМС. През септември 1942г. постъпва в редовете на Българската армия в Карлово. През зимата на 1942г. дезертира, като изпълнява поставена задача да изнесе оръжие, необходимо за водената нелегална дейност. Става пръв партизанин от с.Опан в Старозагорската чета на партизанския отряд  „Христо Ботев" под командването на Стойо Неделчев  Чочоолу, позициониран в Оряховския балкан. Водят множество битки по време на антифашистката борба, загубват и свидни другари. Участник в Отечествената война /1944г – 1945г./в Осма Тунджанска дивизия. Награден е с орден „Народна свобода 1941г. – 1944г.". След 9-ти септември 1944г. е дългогодишен  председател на БАС в община Опан. Петков е много години активен общественик.

Вижте още